Το προφίλ που διατηρούν οι χρήστες του Facebook μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό του χαρακτήρα τους, εκτιμούν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

«Οι άνθρωποι που έχουν εκφραστική φωνή και πρόσωπο εμφανίζονται το ίδιο κοινωνικοί και στο Facebook. Ανεβάζουν φωτογραφίες, δημιουργούν άλμπουμ, δείχνουν να έχουν πολλές συνομιλίες με άλλους», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης ψυχολόγος δρ. Μαξ Βάισμπουχ από το Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Μασαχουσέτη.

Για την ενδιαφέρουσα μελέτη, επιστρατεύτηκαν 37 άτομα, 19 φοιτητές και 18 φοιτήτριες, οι οποίοι καλούνταν στο εργαστήριο για να συνομιλήσουν μεταξύ τους υπό μορφή chat.

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να γνωρίσουν το συνομιλητή τους, ρωτώντας διάφορες ερωτήσεις για κάποια λεπτά.

Πίσω από τον έναν εκ των δύο συνομιλητών, όμως, κρύβονταν ερευνητές που δεν ανήκαν στην ομάδα του δρ. Βάισμπουχ και στην ουσία παρακολουθούσαν τη ροή και το είδος των ερωτήσεων.

Στη συνέχεια, οι «κρυφοί» ερευνητές κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο συμπαθείς ήταν οι φοιτητές βάσει του τόνου της φωνής τους, πόσο συχνά χαμογελούσαν και πόσα πράγματα αποκάλυπταν για τον εαυτό τους.

Προκειμένου να διασταυρώσουν τα αποτελέσματα, οι ειδικοί ζήτησαν στην πορεία και από μια επιτροπή 10 φοιτητών να αξιολογήσει το προφίλ του κάθε εθελοντή.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι οι προσωπικές σελίδες που συγκέντρωναν τις υψηλότερες βαθμολογίες ήταν εκείνες που περιείχαν περισσότερες φωτογραφίες και wall posts, καθώς έδιναν την αίσθηση ότι ο ιδιοκτήτης μοιράζεται στοιχεία και εμπειρίες.

Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι κάποια άτομα εμφανίζονταν ιδιαίτερα κοινωνικά μέσω του chat, η υπερβολική αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων οδηγούσε στο χαρακτηρισμό τους ως «λιγότερο συμπαθή», συγκριτικά με άλλους που μοιράζονταν λιγότερες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμα:
Facebook: Ανάλυσέ το!
http://www.vita.gr/html/ent/834/ent.8834.asp

«Κλικ» σε έναν ψεύτικο κόσμο
http://www.vita.gr/html/ent/149/ent.7149.asp

Και τώρα software για να τα ‘χεις τετρακόσια…
http://www.vita.gr/html/ent/521/ent.6521.asp