Περίπου χίλια διαφορετικά είδη βακτηρίων «φιλοξενούνται» μέσα και πάνω στο ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από τους ειδικούς του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας Ανθρώπινου Γονιδιώματος.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια ευρεία γκάμα βακτηρίων σε 20 διαφορετικά σημεία του δέρματός μας.

Οι ερευνητές εξέτασαν 10 άνδρες και γυναίκες διάφορων εθνικοτήτων και φυλών και κατάφεραν να συλλέξουν συνολικά 112.283 μικροοργανισμούς από το σώμα τους.

«Τα περισσότερα βακτήρια συγκεντρώνονται στα σημεία όπου υπάρχει υγρασία. Φανταστείτε το δέρμα σαν μια έρημο με μεγάλες άνυδρες περιοχές, όπου ξαφνικά ξεπροβάλλουν »πηγές» -κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο σώμα μας», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ. Τζούλια Σέγκρε.

Μερικές από τις περιοχές που αποτελούν «οάσεις» για τους πληθυσμούς των βακτηρίων είναι ο ομφαλός και η μύτη. Οι περιοχές που διατηρούν σταθερούς πληθυσμούς είναι τα αυτιά και η μύτη, ενώ στο σημείο πίσω από το γόνατο εντοπίζονται συνήθως οι πιο διαφορετικοί μεταξύ τους πληθυσμοί βακτηρίων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μάθει να συμβιώνει μαζί τις αποικίες βακτηρίων και έτσι οποιαδήποτε διαταραχή της ισορροπίας αυτής θα μπορούσε ίσως να οδηγήσει στην εμφάνιση ασθενειών.

Διαβάστε ακόμα:
Τα βακτήρια ανεβάζουν την πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/809/ent.5809.asp

Πώς να αντέξετε την αντιβίωση, όταν δεν μπορείτε να την αποφύγετε http://www.vita.gr/html/ent/975/ent.1975.asp

4.742 μικρόβια στα χέρια σας
http://www.vita.gr/html/ent/881/ent.7881.asp