Οι ερευνητές του Ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας ανέπτυξαν μια τεχνική που «σοκάρει και σκοτώνει» τον ιό του AIDS ακόμη και όταν αυτός βρίσκεται σε ύπνωση, καλά κρυμμένος στα κύτταρα του οργανισμού.

Ο ιός του AIDS έχει την ιδιότητα να «κρύβεται» σε υγιή κύτταρα έτσι ώστε να αποφεύγει την καταστροφή του τόσο από τα φάρμακα όσο και από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας από τους στόχους των ερευνητών είναι, λοιπόν, να βρουν τρόπο να «ξυπνούν» τον ιό του AIDS για να τον καθιστούν ευάλωτο.

Το μυστικό, σύμφωνα με τους επινοητές της νέας μεθόδου, εντοπίζεται σε μια ομάδα αναστολέων οι οποίοι ήταν ήδη γνωστό ότι μπλοκάρουν τα ένζυμα που κρατούν τον ιό του AIDS σε κατάσταση ύπνωσης. Δυστυχώς, όμως, μέχρι τώρα οι αναστολείς πρέπει να χορηγούνται σε υψηλές δόσεις που είναι τοξικές για τον οργανισμό, δηλαδή καταστρέφουν και υγιή κύτταρα.

Αυτό που πέτυχαν οι ιταλοί ερευνητές ήταν σε συνδυασμό με ένα δεύτερο φάρμακο (ονομάζεται buthionine sulfoximine) να «ξυπνήσουν» τα μολυσμένα κύτταρα σε μικρότερες δόσεις, που αφήνουν ανέγγιχτα τα υγιή κύτταρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ. Αντρέα Σαβαρίνο, η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει στην «απελευθέρωση» των ασθενών από τον ιό του AIDS χωρίς την πρόκληση σοβαρών παρενεργειών.

Διαβάστε ακόμα:
Ο ευρωπαϊκός χάρτης του AIDS
http://www.vita.gr/html/ent/195/ent.9195.asp

Πρόληψη κατά του ΑΙDS: Έρωτας χωρίς φόβο
http://www.vita.gr/html/ent/033/ent.8033.asp

Εθελοντικό τεστ εντοπισμού του AIDS για όλους
http://www.vita.gr/html/ent/007/ent.8007.asp