Ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία είναι οι ορμονικές επιδράσεις που προκύπτουν από τις γυναικείες συναναστροφές.

Τα καλά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι παρατήρησαν ότι όταν οι γυναίκες αισθάνονται συναισθηματικά δεμένες με τις φίλες τους, τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης αυξάνονται, με αποτέλεσμα να νιώθουν λιγότερο στρεσαρισμένες και να βελτιώνεται η διάθεσή τους.

Οι ειδικοί μέτρησαν τα επίπεδα της προγεστερόνης και της ορμόνης του στρες κορτιζόλης στο σάλιο 160 γυναικών, ενώ παράλληλα κατέγραψαν στοιχεία για τον εμμηνορυσιακό τους κύκλο ή τη λήψη ορμονοθεραπείας.

Στη συνέχεια, οι γυναίκες μοιράστηκαν σε τυχαίες ομάδες 20λεπτης συζήτησης και ομαδικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών δύο τύπων: οι μεν είχαν στόχο την πρόκληση συναισθημάτων εγγύτητας, τα δε είχαν πιο ουδέτερο χαρακτήρα.

Μετά τη δοκιμασία οι ειδικοί μέτρησαν και πάλι τα επίπεδα κορτιζόλης και προγεστερόνης των συμμετεχόντων. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι, ενώ στα μέλη των ομάδων συζήτησης τα επίπεδα των ορμονών αυξήθηκαν, στην περίπτωση των υπολοίπων εμφάνισαν πτώση.

Μία εβδομάδα αργότερα οι ερευνητές επανέλαβαν το τεστ και αυτή τη φορά ρώτησαν τις εθελόντριες κατά πόσο θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για τις φίλες τους. Από τις μετρήσεις προέκυψε ότι όσες έφεραν αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης δήλωναν ότι έχουν την πρόθεση να θυσιαστούν για τη φίλη τους.

«Οι περισσότερες ορμόνες που σχετίζονται με το δέσιμο και την αλληλεγγύη οδηγούν στη μείωση του στρες και του άγχους τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης, δρ. Στέφανι Μπράουν.

Διαβάστε ακόμα:
Νέοι φίλοι κάθε 7 χρόνια!
http://www.vita.gr/html/ent/304/ent.9304.asp

Όταν οι φίλοι μάς προδίδουν
http://www.vita.gr/html/ent/043/ent.2043.asp

Παιχνίδια εξουσίας μεταξύ φίλων
http://www.vita.gr/html/ent/697/ent.1697.asp