Τέσσερα μυστικά που ενισχύουν τις νοητικές μας ικανότητες, ανακάλυψαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Neurology», οι ερευνητές εξέτασαν τις νοητικές επιδόσεις 2.500 ατόμων ηλικίας 70-79 ετών για μια περίοδο οκτώ ετών.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι περισσότεροι από τους μισούς παρουσίασαν φυσιολογική κατάπτωση που συνδεόταν με την ηλικία τους, ενώ το 16% εμφάνισε σημαντικότερη νοητική εξασθένιση κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αντίθετα, το 30% έδειξε να έχει σταθερές νοητικές ικανότητες και μάλιστα κάποιοι από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν ακόμη και βελτίωση στα ειδικά τεστ στα οποία υποβάλλονταν από τους ειδικούς.

Ιδού λοιπόν τα τέσσερα μικρά «μυστικά» που εντόπισαν οι ειδικοί στις καθημερινές συνήθειες εκείνων που συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες:

Σωματική άσκηση: όσοι ακολουθούσαν ένα ήπιο έως έντονο πρόγραμμα γυμναστικής τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν «κοφτερό» μυαλό συγκριτικά με εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου.

Μόρφωση: τα μορφωμένα άτομα που είχαν τελειώσει τουλάχιστον το λύκειο διατηρούσαν τρεις φορές περισσότερο τις νοητικές τους ικανότητες σε σχέση με όσους δεν είχαν επαρκή μόρφωση.

Αποχή από το κάπνισμα: οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία του εγκεφάλου σε προχωρημένες ηλικίες. Οι μη καπνιστές εμφάνιζαν τη διπλάσια εγρήγορση σε σχέση με τους καπνιστές.

Κοινωνικότητα: οι κοινωνικές δραστηριότητες έδειξαν επίσης να ωφελούν το μυαλό. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, όσοι ήταν εθελοντές σε διάφορες οργανώσεις, εργάζονταν ή συζούσαν με κάποιον, είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τις νοητικές τους επιδόσεις σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμα:
Fit σε κάθε ηλικία
http://www.vita.gr/html/ent/846/ent.7846.asp

Μυαλό γερό με… πάρτι και χορό!
http://www.vita.gr/html/ent/329/ent.8329.asp

Οι μικρές αλλαγές που χαρίζουν ζωή
http://www.vita.gr/html/ent/380/ent.7380.asp