Τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη κύησης αντιμετωπίζουν οι έγκυοι που ροχαλίζουν, εκτιμούν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Η ανησυχητική μελέτη ανήκει στους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, οι οποίοι εξέτασαν την ποιότητα του ύπνου 189 υγιών εγκύων από την έκτη έως την 20ή εβδομάδα της κύησης και στη συνέχεια και πάλι κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι έγκυες που ροχάλιζαν συχνά είχαν κατά 14,3% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κύησης, συγκριτικά με όσες δεν ροχάλισαν ποτέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και αντιμετώπιζαν κίνδυνο εμφάνισης της νόσου μόλις 3,3%.

Μάλιστα, μολονότι οι ερευνητές στη συνέχεια έλαβαν υπόψη τους κι άλλους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονταν για την εμφάνιση διαβήτη, όπως είναι η ηλικία της μητέρας, η φυλή και ο δείκτης μάζας σώματος, η σύνδεση ροχαλητού-διαβήτη εξακολούθησε να είναι σημαντική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 4% των εγκύων αναπτύσσουν διαβήτη κύησης, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους του εμβρύου, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα κατά τον τοκετό, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες τα βρέφη αυτά στο μέλλον να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες.

«Οι διαταραχές του ύπνου κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το καρδιαγγειακό σύστημα ή το μεταβολισμό», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας δρ. Φραντσέσκα Φάκο.

Όπως μάλιστα εξηγεί: «Το ροχαλητό μπορεί να αποτελεί ένδειξη κακής ροής αέρα και περιορισμένης οξυγόνωσης κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σειρά από διαταραχές στον οργανισμό. Μπορεί, για παράδειγμα, να ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές ή μεταβολικές αλλαγές, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ινσουλινοαντίστασης και διαβήτη».

Ωστόσο, η ειδικός τονίζει ότι περαιτέρω έρευνες είναι αναγκαίες προκειμένου να εξηγηθεί η σύνδεση μεταξύ ροχαλητού και διαβήτη κύησης, αλλά και για να αναπτυχθούν μέθοδοι αντιμετώπισης του ροχαλητού, ενδεχομένως και με τη βοήθεια ενός ειδικού σε ζητήματα διαταραχών ύπνου.

Διαβάστε ακόμα:
«Eίμαι εγκυος. Να βάψω τα μαλλιά μου κόκκινα;»
(…και άλλες 18 απορίες των γυναικών για την εγκυμοσύνη τους)

http://www.vita.gr/html/ent/125/ent.6125.asp

Ηχορύπανση στο διπλανό µαξιλάρι
http://www.vita.gr/html/ent/885/ent.6885.asp

Αν είστε διαβητικοί, γυμναστείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/600/ent.4600.asp