Η απόκτηση παιδιών δεν θα πρέπει να αναβάλλεται από τις γυναίκες μέχρι τα 40 τους προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς η κύηση και ο τοκετός σε μεγαλύτερες ηλικίες εγκυμονεί υψηλούς κινδύνους.

Η σύσταση έρχεται από τους ειδικούς του βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG) και παροτρύνει τις γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά κατά τη διάρκεια των πιο «γόνιμων» χρόνων τους, δηλαδή μεταξύ 20-35 ετών.

«Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο συχνές σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας», εξηγεί η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Κολεγίου κ. Λουίζ Σίλβερτον.

«Στις μεγαλύτερες γυναίκες καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά τεχνητής πρόκλησης τοκετού και καισαρικών τομών, που εγκυμονούν μεγαλύτερους κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος», εξηγεί η ειδικός.

«Υποστηρίζουμε ότι η επιλογή της απαρχής μιας εγκυμοσύνης ανήκει αποκλειστικά στη γυναίκα. Πολλές γυναίκες όμως αισθάνονται ότι πρέπει να καθυστερήσουν τη μητρότητα μέχρις ότου το επιτρέψουν οι εργασιακές συνθήκες. Το «κλειδί» είναι να ενημερώνονται γύρω από τους κινδύνους που προκύπτουν από τον τοκετό σε μεγαλύτερη ηλικία», συμπληρώνει η κ. Σίλβερτον.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου το 19% των γυναικών που μένουν έγκυες έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 40 ετών. Πρόκειται, κατά τους ειδικούς, για ένα ποσοστό που έχει διπλασιαστεί από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80.

Σύμφωνα με μελέτες, η γυναικεία γονιμότητα περιορίζεται σημαντικά από το 35ο έτος ηλικίας και μετά. Μέχρι τα 40 οι πιθανότητες κυοφορίας μειώνονται ακόμη περισσότερο και ταυτόχρονα αυξάνεται αρκετά και ο κίνδυνος αποβολής.

Ακόμη και οι θεραπείες γονιμότητας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν εγγυώνται στις γυναίκες ότι θα καταφέρουν να αποκτήσουν παιδί. Η επιτυχία μάλιστα της τεχνητής γονιμοποίησης για γυναίκες άνω των 40 πέφτει στο 5%, ενώ για τις γυναίκες κάτω των 35 φτάνει το 31%.

Διαβάστε ακόμα:
Νέες μέθοδοι και καλύτερα αποτελέσματα
http://www.vita.gr/html/ent/358/ent.1358.asp

Aντιμετωπίστε την υπογονιμότητα. Nέες τεχνικές και θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.1450.asp

Aυξήστε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος
http://www.vita.gr/html/ent/059/ent.1059.asp