Σημαντικά αποτελέσματα έχει το πρώτο αντικαρκινικό φάρμακο για σκύλους που έχει λάβει έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πολλά υποσχόμενο σκεύασμα με την εμπορική ονομασία Masivet, αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα ράτσες όπως π.χ. τα γκόλντεν ριτρίβερ και τα λαμπραντόρ που έχουν αρκετά υψηλά ποσοστά καρκινοπάθειας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιες ράτσες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη νόσο και περίπου ένα στα τέσσερα σκυλιά νοσούν σε κάποια φάση της ζωής τους -αναλογία παρόμοια με εκείνη των ανθρώπων.

Όπως υποστηρίζει η κατασκευάστρια εταιρεία AB Science, από τις δοκιμές προέκυψε ότι το 40% των σκύλων που είχαν ακολουθήσει θεραπεία με Masivet παρέμεναν ζωντανά δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της, συγκριτικά με το 15% όσων ακολουθούσαν θεραπεία με ψευδοφάρμακα.

Στην παρούσα φάση, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο της λήψης του ίδιου φαρμάκου από ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο του παγκρέατος και έναν τύπο καρκίνου του στομάχου. Η «ανθρώπινη» εκδοχή του φαρμάκου, εκτιμούν οι ειδικοί, θα μπορούσε να βρίσκεται στην αγορά μετά το 2012.

«Η κυκλοφορία του Masivet αποτελεί μια φοβερή καινοτομία, προλειαίνοντας παράλληλα το έδαφος για την ανάπτυξη νέων στοχευμένων αντικαρκινικών θεραπειών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται μόνες ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία», αναφέρει ο δρ. Μάλκολμ Μπρίρλι, κλινικός ογκολόγος στο πανεπιστημιακό κτηνιατρείο The Queens του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

«Το Masivet βελτιώνει την ποιότητα ζωής των σκύλων που πάσχουν από καρκίνο, κάτι που σημαίνει πολλά για τους ιδιοκτήτες των ζώων», εξηγεί ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμη:
Τα κατοικίδια έχουν… αντικαρκινικές ιδιότητες
http://www.vita.gr/html/ent/524/ent.7524.asp

Σκύλος όπως λέμε «παιδί»
http://www.vita.gr/html/ent/318/ent.8318.asp

Πώς θα ξανανιώσει ο σκύλος σας
http://www.vita.gr/html/ent/988/ent.7988.asp