Αν και οι περισσότερες εξελικτικές θεωρίες θέλουν τον άνδρα «κυνηγό» και «κουβαλητή», οι επιστήμονες τώρα ανατρέπουν την κατά τα άλλα ρωμαλέα εικόνα, υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία του ανδρικού φύλου στο μεγάλωμα των παιδιών.

Σύμφωνα με μελέτες, οι πατεράδες συμβάλλουν ακόμη στην ανάπτυξη του ψυχισμού και του συναισθηματικού κόσμου των απογόνων τους.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Florida Atlantic διαπίστωσαν μάλιστα ότι οι άνδρες που είναι συναισθηματικά δεμένοι με την έγκυο σύντροφό τους, βιώνουν παρόμοιες ορμονικές διαταραχές με εκείνες της εγκύου, ιδι;αίτερα πριν και μετά τον τοκετό.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι νέοι πατεράδες έχουν υψηλά επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης – η οποία σχετίζεται με την παραγωγή γάλακτος στις γυναίκες – πυροδοτώντας το «πατρικό» ένστικτο.

Παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μισούρι είχε δείξει ότι ενώ σε άλλα είδη η ενήλικη ζωή ξεκινάει πολύ νωρίτερα, στο ανθρώπινο είδος η παιδική ηλικία παρατείνεται ως τα 18-20 χρόνια.

Κατά τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει επειδή η επιπλέον πατρική φροντίδα καθυστερεί την ενηλικίωση των παιδιών και την ανάληψη των ευθυνών τους.

Διαβάστε ακόμα:
Η πατρική κατάθλιψη παιδεύει τα τέκνα
http://www.vita.gr/html/ent/082/ent.9082.asp

Τι είδους πατέρας είστε;
http://www.vita.gr/html/ent/169/ent.5169.asp

Μητέρες µόνες: Αναζητώντας τη χαµένη ισορροπία
http://www.vita.gr/html/ent/826/ent.7826.asp