Αυτό ισχυρίζονται οι ειδικοί της βρετανικής επιτροπής Comare (Committee on Medical Aspects of Radiation in the Environment) σε έκθεσή τους στην οποία υπογραμμίζουν ότι κάθε χρόνο το σολάριουμ οδηγεί στο θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπους.

Στόχος τους, όπως αναφέρουν, είναι η νομοθετική απαγόρευση της χρήσης αυτών των συστημάτων μαυρίσματος από άτομα κάτω των 18 ετών όπως επίσης και των αυτόματων συστημάτων χωρίς επιτήρηση που λειτουργούν με απλή εισαγωγή κερμάτων.

Σύμφωνα με την Comare, το σολάριουμ είναι σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και για αυτό θα πρέπει να ληφθούν τα ίδια μέτρα που λαμβάνονται κατά του καπνίσματος.

Όπως γίνεται με τα πακέτα των τσιγάρων που φέρουν προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του καπνίσματος, έτσι και τα σολάριουμ, κατά τον καθηγητή Άλεξ Έλιοτ, θα μπορούσαν να φέρουν επιγραφή που να λέει ότι «πιθανότατα προκαλούν κακόηθες μελάνωμα που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο».

Ο ειδικός μάλιστα δεν δίστασε να παρομοιάσει τις εκστρατείες κατά του καπνίσματος, με εκείνες κατά του σολάριουμ.

«Πρόκειται για μια εκστρατεία καρδιάς και νου. Βρισκόμαστε ήδη στο δρόμο της νίκης όσον αφορά τον αγώνα κατά του καπνίσματος. Θα μπορούσε αυτός να είναι ο επόμενος», τονίζει ο καθηγητής Έλιοτ.

Διαβάστε ακόμα:
Η tanorexia οδηγεί σε καρκίνο
http://www.vita.gr/html/ent/905/ent.8905.asp

Μύθος το ασφαλές μαύρισμα από σολάριουμ
http://www.vita.gr/html/ent/811/ent.4811.asp

Μαύρισμα κατά παραγγελία
http://www.vita.gr/html/ent/546/ent.6546.asp