Η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 8 ώρες το βράδυ, καθημερινά) έχει συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου για καρδιακή νόσο, γεγονός που φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες.

Σε παλαιότερη έρευνα είχε βρεθεί ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες το βράδυ έχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με όσους αναπαύονται 8 ώρες.

Στην πρόσφατη βρετανική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Sleep», χρησιμοποιήθηκε πραγματικά μεγάλο δείγμα, 4.600 εθελοντές ηλικίας 35-55 ετών, όπου το 75% ήταν άνδρες. Οι ερευνητές από τα University College του Λονδίνου και Wacwick στο Κόβεντρι της Αγγλίας, παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν παρουσίασαν δείκτες φλεγμονής –που σχετίζονται με καρδιακές νόσους- ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους. Συγκεκριμένα:

  • Οι γυναίκες που κοιμούνταν 7 ώρες, εμφάνισαν ανεβασμένα επίπεδα ιντερλευκίνης-6, μιας ουσίας που παίζει καίριο ρόλο στη δημιουργία φλεγμονών, κάτι φυσικά που δεν συνέβαινε σε όσες είχαν κοιμηθεί 8 ώρες.
  • Στις γυναίκες που κοιμούνταν λιγότερο από 5 ώρες, ανιχνεύθηκε άλλη μια ουσία, η hs-CPR (high sensitivity C-reactive protein) που επίσης συνδέεται με καρδιακά προβλήματα.
Όπως επισήμανε η ερευνήτρια Μισέλ Μίλερ, τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στην υπάρχουσα επιστημονική μαρτυρία που μας υποδεικνύει ότι η διάρκεια του ύπνου είναι κομβικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς.

Όσον αφορά τη διαφορά που βρέθηκε μεταξύ ανδρών γυναικών, σχολιάζει η Μίλερ, φαίνεται ότι οφείλεται σε ορμόνες που επηρεάζουν τους δείκτες φλεγμονής, και οι οποίες δεν διαφοροποιούνται μόνο μεταξύ των δύο φύλων αλλά και στις γυναίκες ανάλογα με την ηλικία τους.

Διαβάστε ακόμα:
Καληνύχτα προβλήματα!
http://www.vita.gr/html/ent/322/ent.9322.asp

Υπέρταση: Ζήστε χωρίς πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/831/ent.8831.asp

Ο ύπνος προφυλάσσει από τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/858/ent.7858.asp

Φάκελος: Βρείτε ξανά τον ύπνο σας
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.8027.asp