Αν έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση, δεν χρειάζεστε αυτή τη φράση, αν όμως όχι, μην την πείτε, γιατί μπορεί να έχετε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Πράγματι, η «αμερικανική» απάντηση στην εποχή αβεβαιότητας και αμφιβολίας που βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως, είναι εδώ και δεκαετίες τα βιβλία αυτοβοήθειας, τα οποία στοχεύουν στο να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την αυτοεικόνα μας και να περιορίσουμε τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τεχνικές, μία εκ των οποίων είναι η επανάληψη φράσεων του τύπου «Θα τα καταφέρω», «Είμαι αξιαγάπητος», που φιλοδοξούν να ανεβάσουν την αυτοεκτίμησή μας, να μας κάνουν να πιστέψουμε στον εαυτό μας, να μας «ξεκουνήσουν».

Σύμφωνα, όμως, με τη μελέτη που έκαναν ψυχολόγοι από τα αμερικανικά Πανεπιστήμια του Waterloo και του New Brunswick, οι μέθοδοι αυτές ενδέχεται τελικά να μη βοηθούν αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά να προκαλούν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της έρευνας, έβαλαν δύο ομάδες -εκ των οποίων η μία είχε υψηλή αυτοεκτίμηση και η άλλη όχι- να επαναλαμβάνουν τη φράση: «Είμαι αξιαγάπητος/η».

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι αμέσως μετά την επανάληψη της φράσης η ομάδα που είχε αρνητική αυτοεικόνα ένιωθε χειρότερα σε σύγκριση με μια τρίτη ομάδα (ελέγχου) που δεν είχε κάνει τίποτα (και που η αυτοεκτίμησή της ήταν εξίσου χαμηλή). Από την άλλη, η ομάδα με την υψηλή αυτοπεποίθηση φάνηκε ότι ωφελήθηκε κάπως από τη συγκεκριμένη τεχνική, αλλά ελάχιστα.

Το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό με τη συνοδευτική μελέτη που ακολούθησε, στην οποία οι ψυχολόγοι επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να συμπεριλάβουν και αρνητικά συναισθήματα στη λίστα με τα θετικά. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι όσοι είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ένιωθαν καλύτερα όταν τους επέτρεπαν να έχουν και αρνητικές σκέψεις από ό,τι όταν τους πίεζαν να εστιάσουν αποκλειστικά σε θετικές.

Διαβάστε ακόμα:
Αυτοπεποίθηση: Μικρές ασκήσεις τόνωσης!
http://www.vita.gr/html/ent/253/ent.7253.asp

Πίστεψέ το και θα γράψεις καλά στις εξετάσεις!
http://www.vita.gr/html/ent/222/ent.9222.asp

Mε αυτοπεποίθηση, σαν μαχητής
http://www.vita.gr/html/ent/412/ent.2412.asp