Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών υγειονομικών αρχών τίθεται το πολυδιαφημισμένο αδυνατιστικό χάπι Alli, που φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση ηπατικών προβλημάτων.

Το φερόμενο ως «θαυματουργό» χάπι με τη δραστική ουσία ορλιστάτη -το οποίο μάλιστα αναμένεται να κυκλοφορήσει στη χώρα μας μέσα στις επόμενες μέρες- αποτελεί τη «light» μορφή του φαρμάκου Xenical που όμως, σε αντίθεση με το Alli, χορηγείται με ιατρική συνταγή.

Σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών, ωστόσο, η λήψη ορλιστάτης συνδέεται με την εμφάνιση ηπατίτιδας ή άλλων ηπατικών προβλημάτων, ενώ έχουν εντοπιστεί και παρενέργειες, όπως π.χ. πονοκέφαλος, διάρροια, κατάθλιψη και αίσθηση εξάντλησης.

Ως εκ τούτου, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εντείνει εκ νέου την προσοχή της στα σκευάσματα που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία, για να κριθεί κατά πόσο τα μη συνταγογραφούμενα χάπια, όπως το Alli, χρειάζεται να φέρουν φύλλο οδηγιών με αυστηρότερες προειδοποιήσεις.

Από την άλλη, η GlaxoSmithKline, παρασκευάστρια εταιρεία του Alli, υπογραμμίζει ότι οι κλινικές μελέτες δείχνουν πως η ορλιστάτη αποτελεί ασφαλές φάρμακο και ήδη χρησιμοποιείται από εκατομμύρια άτομα.

Διαβάστε ακόμα:
Μπορώ να αδυνατίσω με ένα χάπι;
http://www.vita.gr/html/ent/764/ent.4764.asp

Προϊόντα αδυνατίσματος στα φαρμακεία
http://www.vita.gr/html/ent/135/ent.6135.asp

Αδυνάτισμα εξπρές
http://www.vita.gr/html/ent/269/ent.8269.asp