Εάν τα βράδια δεν σας “κολλάει” ύπνος, τότε ίσως μια καινοτόμος …διαδικτυακή θεραπεία καταφέρει να σας βοηθήσει.

Πρόκειται για το λογισμικό Sleep Healthy Using the Internet, ή αλλιώς το SHUTi, το οποίο ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια με στόχο την προσωπική καθοδήγηση όσων πάσχουν από αϋπνία ώστε να καταφέρουν να βελτιώσουν τις καθημερινές τους συνήθειες και να ξεπεράσουν το πρόβλημα .

«Είναι ένα πολύ προσωπικό, διαδραστικό πρόγραμμα ‘κομμένο και ραμμένο’ στα μέτρα του κάθε ασθενούς», αναφέρει η κ. Φράνσις Θόρνταικ, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Μέσα από προηγούμενες έρευνες οι ειδικοί είχαν διαπιστώσει ότι οι θεραπείες που βασίζονταν στην άμεση επαφή γιατρού-ασθενούς είχαν πολύ καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Για το λόγο αυτό, δημιούργησαν ένα λογισμικό το οποίο στην ουσία θα αποτελεί μια οικονομικότερη λύση με το ίδιο καλά αποτελέσματα. Στόχος της ιντερνετικής θεραπείας, συνολικής διάρκειας εννέα εβδομάδων, είναι η σταδιακή αλλαγή της σκέψης των ασθενών που οδηγούν σε κακό ή καθόλου ύπνο.

Στην τελευταία μελέτη που δημοσιεύεται από το επιστημονικό έντυπο «Archives of General Psychiatry» έλαβαν μέρος 45 ενήλικοι με αϋπνία μέτριας μορφής, από τους οποίους οι 22 ακολούθησαν τη νέα θεραπεία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που την ακολούθησαν ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας λιγότερες φορές και παρέμεναν ξύπνιοι για λιγότερα λεπτά σε σχέση με τους υπόλοιπους, κάτι το οποίο συνεχίστηκε και έξι μήνες μετά τη θεραπεία.

Διαβάστε ακόμα:
Όνειρα γλυκά!
http://www.vita.gr/html/ent/441/ent.2441.asp

Γιατί δεν κοιμήθηκα χθες βράδυ;
http://www.vita.gr/html/ent/044/ent.6044.asp

Δίαιτα κατά της αυπνϊας. Τι να φάτε για να κοιμηθείτε
http://www.vita.gr/html/ent/587/ent.6587.asp