Το βρίσιμο φαίνεται ότι περιορίζει το σωματικό πόνο, σύμφωνα με μελέτη βρετανών ερευνητών. Η νέα μελέτη των ειδικών του βρετανικού Πανεπιστημίου Keele που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «NeuroReport», αναφέρεται στην αναλγητική δράση των… βρισιών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι εκστομίζοντας «κακές» λέξεις εκτονώνουμε την επιθετικότητά μας, ανακουφίζοντας έτσι τον πόνο μας. Όπως φάνηκε από το πείραμα που έγινε, οι εθελοντές που έβριζαν εμφάνιζαν σχεδόν τη διπλάσια αντοχή στον πόνο συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

«Το βρίσιμο αγγίζει τα κέντρα συναισθήματος του εγκεφάλου που βρίσκονται κυρίως στο δεξί ημισφαίριο, τη στιγμή που ο λεκτικός σχηματισμός συντελείται στο αριστερό ημισφαίριο», αναφέρει ο δρ. Ρίτσαρντ Στέφενς, επιστήμονας που συμμετείχε στην έρευνα.

Ο ακριβής μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ακόμη άγνωστος, ωστόσο η ταχυπαλμία που καταγράφηκε σε άτομα που έβριζαν έδειξε ότι το βρίσιμο πυροδοτεί τη φυσική αντίδραση «μάχης ή φυγής» του οργανισμού, μία διαδικασία κατά την οποία ο εγκέφαλος δίνει το σήμα για την παραγωγή ορμονών που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή.

Ο δρ. Στέφενς, μάλιστα, επισημαίνει ότι ο αυξημένος θυμός που εκφράζουμε όταν βρίζουμε μετριάζει την αδυναμία μας με αποτέλεσμα να αντιδρούμε πιο ζωηρά και δυναμικά.

Διαβάστε ακόμα:
Όταν µας πιάνουν τα «ψυχοσωµατικά» µας…
http://www.vita.gr/html/ent/403/ent.8403.asp

Yπάρχουν και καλοί καβγάδες
http://www.vita.gr/html/ent/234/ent.2234.asp

Τεστ: Πόσο ελέγχετε τα συναισθήματά σας;
http://www.vita.gr/html/ent/771/ent.4771.asp