Μια πρωτότυπη μελέτη για να δουν πόσο τίμιοι είμαστε όταν βρίσκουμε κάτι στο δρόμο πραγματοποίησαν βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χέρτφορντσαιρ.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί άφησαν συνολικά 240 πορτοφόλια στους δρόμους του Εδιμβούργου για να δουν κατά πόσο εκείνοι που θα τα έβρισκαν θα τα επέστρεφαν στη συνέχεια στους ιδιοκτήτες τους.

Κάποια από τα πορτοφόλια-«δολώματα» περιείχαν μια από τέσσερις φωτογραφίες που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές και απεικόνιζαν ένα μωρό, ένα χαριτωμένο κουτάβι, μια οικογένεια και το πορτρέτο ενός ηλικιωμένου ζευγαριού. Κάποια άλλα, περιείχαν κάρτες που έδειχναν ότι ο ιδιοκτήτης του χαμένου πορτοφολιού είχε κάνει πρόσφατα κάποια δωρεά.

Σύμφωνα με τον επιβλέποντα καθηγητή Ρίτσαρντ Γουάιζμαν, συνολικά το 42% των πορτοφολιών που βρέθηκαν δόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Όσα πάλι περιείχαν την φωτογραφία του μωρού έδειχναν να πυροδοτούν τίμιες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα το 88% αυτών να βρουν και πάλι το δρόμο για το «σπίτι», ενώ αμέσως μετά με 53% έρχονταν εκείνα που είχαν τη φωτογραφία του κουταβιού.

Ακολούθησαν με 48% όσα περιείχαν τη φωτογραφία της οικογένειας και με 28% εκείνα που έφεραν τη φωτογραφία με το ηλικιωμένο ζευγάρι. Στο τελευταίο σκαλί της κατάταξης κατατάσσονταν τα πορτοφόλια εκείνα που έφεραν την κάρτα δωρεάς ή άλλα τυχαία στοιχεία με ποσοστά που άγγιζαν το 20% και 15% αντίστοιχα.

«Η φωτογραφία του μωρού πυροδότησε το συναίσθημα της φροντίδας, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη από εξελικτική άποψη», εξηγεί ο καθηγητής.

«Παρόλα αυτά, είμαστε πραγματικά έκπληκτοι με το υψηλό ποσοστό των πορτοφολιών που επεστράφησαν», λέει ο κ. Γουάιζμαν.

Διαβάστε ακόμα:
Σπίτι: Έξω οι κλέφτες!
http://www.vita.gr/html/ent/862/ent.8862.asp


Ευτυχία είναι να δίνεις!
http://www.vita.gr/html/ent/586/ent.5586.asp