Τώρα το καλοκαίρι οι σαλάτες μπορούν να προσφέρουν μια θρεπτική, χορταστική και ταυτόχρονα δροσερή λύση. Ποιες όμως από τις πράσινες φυλλώδεις σαλάτες είναι τελικά πιο πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία και ποια είναι αυτά;
Μαρούλι (5/5): συμπεριλαμβάνεται – μεταξύ άλλων – στη λίστα των τροφών που καταπολεμούν τoν καρκίνο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο.
Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού είναι εκείνα που φέρουν κατά 50% υψηλότερα επίπεδα καροτίνης από ότι τα εσωτερικά.
Ιδιαίτερα πλούσιο και σε βιταμίνη C και λουτεϊνη, το μαρούλι προσφέρει προστασία και κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Νεροκάρδαμο (βαθμολογία: 4/5) : το νεροκάρδαμο και το σπανάκι, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και Α από όλα τα φυλλώδη λαχανικά, ενώ παράλληλα φέρουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος – απαραίτητου για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Ένα μπολ νεροκάρδαμο μπορεί να μας εξοπλίσει με την μισή ημερήσια δόση βιταμίνης C. Ακόμη, το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες που διαθέτουν ισχυρή αντικαρκινική δράση. Μάλιστα, μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Άλστερ είχε δείξει ότι 85 γρ. νεροκάρδαμου την ημέρα, αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ενώ εξολοθρεύουν τα ήδη υπάρχοντα.
Λόλα ρόσα (4/5): η σγουρή, κοκκινωπή σαλάτα δρα ως «ασπίδα» ενάντια στη δημιουργία ελευθέρων ριζών, οι οποίες οδηγούν σε πρόωρη γήρανση, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο.
Μελέτη που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης το 1999, έδειξε ότι το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει 100 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από ένα μαρούλι. Ακόμη, έχει αρκετά υψηλά επίπεδα ενός φυσικού αντιισταμινικού, της κερσετίνης, που πιστεύεται ότι προστατεύει από άσθμα και αλλεργίες.
Baby (μικρό) σπανάκι (4/5): με τα επίπεδα της β-καροτίνης και του φυλλικού οξέος να εκτοξεύονται στα ύψη, το baby σπανάκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «βασιλιάς» των πράσινων λαχανικών. Αποτελεί ακόμη πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, λουτεϊνης και ζεαξανθίνης, ουσίες που προστατεύουν την όραση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου ένα φλιτζάνι φρέσκο baby σπανάκι την ημέρα προσφέρει στον οργανισμό τη διπλάσια από την απαραίτητη ημερήσια δόση βιταμίνης Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.
Ρόκα (3/5): όπως και το νεροκάρδαμο έτσι και η ρόκα έχει αρκετά υψηλά επίπεδα φυτοχημικών ουσιών. Αυτές οι ουσίες ευθύνονται για την έντονη γεύση της ρόκας. Μια μεγάλη μερίδα ρόκας, κατά τους ειδικούς, περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα ινών με ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού.
Άισμπεργκ (1/5): η τραγανή σαλάτα διαθέτει πολύ μικρότερη πυκνότητα σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με άλλες. Παρόλα αυτά, έχει πολύ νερό, βιταμίνη C και διαιτητικές ίνες.
Παράλληλα, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αμπερντίν, έδειξε ότι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων ενυδατώνει πιο αποτελεσματικά τον οργανισμό από ό,τι ένα ποτήρι νερό.
Αυτό, σύμφωνα με τους σκωτσέζους επιστήμονες, συμβαίνει ακριβώς γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά φέρουν άλατα, μεταλλικά στοιχεία και σάκχαρα με έντονα ενυδατική δράση, η οποία μοιάζει με εκείνη των ισοτονικών ποτών που καταναλώνουν συνήθως οι αθλητές.
Διαβάστε ακόμα:
Σαλάτα που ’γινες πλήρες γεύμα!
http://www.vita.gr/html/ent/851/ent.8851.asp
Μακριά από τις συσκευασμένες σαλάτες
http://www.vita.gr/html/ent/288/ent.7288.asp
Mακαρονοσαλάτες η εύκολη λύση!
http://www.vita.gr/html/ent/073/ent.1073.asp
Ποιες σαλάτες παίρνουν άριστα;
Τώρα το καλοκαίρι οι σαλάτες μπορούν να προσφέρουν μια θρεπτική, χορταστική και ταυτόχρονα δροσερή λύση. Ποιες όμως από τις πράσινες φυλλώδεις σαλάτες είναι τελικά πιο πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία και ποια είναι αυτά; _x000D_