Επικίνδυνες τοξικές και χημικές ουσίες περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, προειδοποιεί η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σε αρκετά από τα φερόμενα ως «ασφαλή» ηλεκτρονικά τσιγάρα εντόπισαν επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες. Μάλιστα στη συσκευασία τους δεν έφεραν οποιαδήποτε προειδοποίηση για το περιεχόμενό τους, γεγονός που θορύβησε ιδιαίτερα την αρμόδια αρχή.

«Γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για τα συγκεκριμένα προϊόντα, ως προς την περιεκτικότητά τους σε νικοτίνη ή άλλα χημικά συστατικά», αναφέρει ο δρ. Τζόσουα Σαρφστάιν από την FDA.

Μέχρι στιγμής, η FDA έχει εξετάσει τα προϊόντα 19 εταιρειών, από τα οποία περίπου τα μισά περιείχαν μια μορφή νιτροσαμίνης – μιας γνωστής καρκινογόνου ουσίας – ενώ αρκετά που ισχυρίζονταν ότι δεν περιείχαν καθόλου νικοτίνη, αποδείχθηκε ότι έφεραν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης διεγερτικής ουσίας.

Επόμενο βήμα της υπηρεσίας τώρα είναι μια νέα σειρά κινητοποιήσεων συμπεριλαμβανομένων ανακλήσεων ακατάλληλων ή επικίνδυνων προϊόντων, αλλά και της επιβολής κυρώσεων σε εταιρείες που παραβαίνουν τους κανονισμούς.

Διαβάστε ακόμα:
Τι συμβαίνει με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;
http://www.vita.gr/html/ent/408/ent.7408.asp

Kι αν δεν μπορώ να το κόψω;
http://www.vita.gr/html/ent/437/ent.1437.asp

Φάκελος: Η ζωή μετά… το τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/227/ent.9227.asp