Νέα πειραματική θεραπευτική μέθοδος βλαστικών κυττάρων υπόσχεται την αποκατάσταση βλαβών στις αρθρώσεις, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής, οι δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί σε άλογα και σκύλους. Αμερικανοί επιστήμονες που έχουν εφαρμόσει τη νέα τεχνική στα ζώα, κάνουν λόγο για πλήρη ίαση από σοβαρούς τραυματισμούς ή παθήσεις των άκρων.

Συγκεκριμένα η θεραπεία των βλαστικών κυττάρων για τις αρθρώσεις χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε 1.700 σκύλους και 5.500 άλογα.

Στην παρούσα φάση λοιπόν, οι ειδικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ήταν το ίδιο αποτελεσματικό και στον άνθρωπο.

«Οι θεραπείες με βλαστικά κύτταρα αποτελούν την πιο σημαντική εξέλιξη στην κτηνιατρική επιστήμη τις τελευταίες δεκαετίες. Θεραπεύοντας τα ζώα με βλαστικά κύτταρα πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να βρούμε και νέους τρόπους για να βοηθήσουμε και τους ανθρώπους» αναφέρει ο Γκρέγκορι Φεράρο, διευθυντής του τμήματος κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Davis στις ΗΠΑ.

«Αν και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτές οι θεραπείες θα είναι αποδοτικές και στον άνθρωπο, εντούτοις οι επιστήμονες πρέπει να τις μελετήσουν γιατί είναι βέβαιο ότι θα βρουν στοιχεία ώστε να αναπτύξουν ανάλογες θεραπείες και για τους ανθρώπους» αναφέρει αισιόδοξα ο δρ. Χιούμπερτ Κιμ, ορθοπεδικός χειρουργός και διευθυντής κέντρου αποκατάστασης τραυματισμών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Άλλωστε ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες δοκιμές για την εφαρμογή της πολλά υποσχόμενης θεραπείας σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα ή έχουν υποστεί κατάγματα των άκρων.

Διαβάστε ακόμα:
Και τώρα τεχνητό σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/643/ent.9643.asp

Βλαστοκύτταρα από γουρούνια
http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.9300.asp

Ασφαλέστερα βλαστικά κύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/279/ent.9279.asp