Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη εμβολίων κατά της νέας γρίπης, ο ΠΟΥ φοβάται μετάλλαξη του ιού.

Μέχρι στιγμής, ο ιός Η1Ν1 έχει εξαπλωθεί ταχύτατα σε 160 χώρες, προκαλώντας το θάνατο περίπου 800 ατόμων. Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή για τον εντοπισμό μετάλλαξης που θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την επικινδυνότητα της γρίπης.

«Για την ώρα δεν έχουμε παρατηρήσει αλλαγές ως προς τη συμπεριφορά του ιού. Το μόνο που διαπιστώνουμε είναι η γεωγραφική του εξάπλωση σε διάφορες χώρες», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, κ. Γκρέγκορι Χαρτλ.

«Οφείλουμε να γνωρίζουμε, όμως, ότι θα μπορούσαν να προκύψουν πιθανές αλλαγές και γι’ αυτό θα πρέπει να βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρακολουθεί στενά την πορεία της ανάπτυξης των νέων εμβολίων από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, όπως αναφέρει ο κ. Χαρτλ, αναμένεται να είναι έτοιμες σε λίγους μήνες από σήμερα.

«Περιμένουμε ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου για ανθρώπινη χρήση θα είναι έτοιμες μέσα στο φθινόπωρο», λέει. Για την ώρα, βέβαια, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί από τις κλινικές δοκιμές κατά πόσο οι πολίτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μονό ή διπλό εμβολιασμό προκειμένου να έχουν τη μέγιστη προστασία.

Στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανέφερε ότι οι μισές δόσεις από τα οκτώ εκατομμύρια που έχουν συνολικά παραγγελθεί αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ οι υπόλοιπες θα φτάσουν γύρω στον Ιανουάριο.

Οι ειδικοί, παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζουν ότι, ακόμη κι αν τα εμβόλια παραληφθούν στην ώρα τους, ο εμβολιασμός του πληθυσμού δεν θα μπορεί να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθούν οι επίσημες κλινικές δοκιμές.

Για την ώρα, πάντως, δύο μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν ήδη υποσχεθεί στον ΠΟΥ ότι σύντομα θα έχουν έτοιμες 150 εκατομμύρια δόσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ήδη οι δοκιμές του εμβολίων κατά της γρίπης ξεκίνησαν στην Αυστραλία, ενώ και στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NHI).

Στα τέλη Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι δοκιμές των εμβολίων που αναπτύσσουν η γαλλική Sanofi-Pasteur και η αυστραλιανή CSL – της οποίας η πρώτη δοκιμή μικρής κλίμακας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Αυστραλία.

Και η GlaxoSmithKline όπως και η Novartis θα δοκιμάσουν τα νέα τους εμβόλια, ενώ η αμερικανική MedImmune αναμένεται να ελέγξει την αποτελεσματικότητα ενός ρινικού σπρέι κατά της γρίπης που ανέπτυξε.

Διαβάστε ακόμα:
Τέλος η καταμέτρηση των κρουσμάτων Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/761/ent.9761.asp

Η νέα γρίπη ήρθε, η ζέστη τη «σταματά»;
http://www.vita.gr/html/ent/230/ent.9230.asp

Συναγερμός πανδημίας για τη γρίπη Α
http://www.vita.gr/html/ent/376/ent.9376.asp