«Δεν είναι απίθανο να χτίσουμε ένα τεχνητό ανθρώπινο μυαλό μέσα σε 10 χρόνια», υποστηρίζει κορυφαίος επιστήμονας.

Η δήλωση αυτή δεν προέρχεται από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ακούστηκε σε επιστημονικό συνέδριο στην Οξφόρδη από το στόμα του καθηγητή Henry Makram, διευθυντή του προγράμματος Blue Brain Project, που στόχο έχει να χαρτογραφήσει τον εγκέφαλο των θηλαστικών.

Η ομάδα του Blue Brain Project με έδρα τη Λωζάνη κατάφερε ήδη να «προσομοιώσει» ψηφιακά ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου αρουραίων. Ο καθηγητής Makram έχει όμως πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που απορρέουν από την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκέφαλου. Όπως εξηγεί, το εξελικτικό χάσμα ανάμεσα στους αρουραίους και τους ανθρώπους είναι τεράστιο και το να χαρτογραφήσεις κάθε νευρώνα του ανθρώπινου εγκεφάλου ισοδυναμεί με το να ξέρεις τα χαρακτηριστικά που έχει «κάθε δέντρο ενός τροπικού δάσους».

Σύμμαχος όμως των επιστημόνων είναι η ανακάλυψη ότι οι εγκέφαλοι όλων των ανθρώπων έχουν παρόμοια δομή. «Ακόμα κι αν ο εγκέφαλος σου είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος και έχει διαφορετική μορφολογία νευρώνων, μοιράζεται το ίδιο μοντέλο με τους εγκεφάλους των άλλων ανθρώπων». Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει μια κοινή «συνδεσμολογία» των νευρώνων που επιτρέπει να ανασυνθέσουμε τις κοινές για όλους τους ανθρώπους νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες του Blue Brain Project αναπτύσσουν ένα λογισμικό που προσομοιώνει τη λειτουργία των εγκεφαλικών νευρώνων. Μέχρι τώρα έχουν δημιουργήσει ένα μοντέλο «δεκάδων χιλιάδων νευρώνων».

Για να καλυφθεί όμως η απόσταση ανάμεσα στην ανακάλυψη αυτού του κοινού μοντέλου που ακολουθεί κάθε ανθρώπινος εγκέφαλος και τη δημιουργία «συνθετικού μυαλού» στο εγγύς μέλλον, χρειάζεται… «τεράστια υπολογιστική ισχύς».

Ο καθηγητής μάς κάνει λίγο πιο χειροπιαστό το πρόβλημα λέγοντας ότι χρειαζόμαστε «ένα λάπτοπ για να κάνουμε τους υπολογισμούς που κάνει ένας μόνο νευρώνας. Επομένως αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε δέκα χιλιάδες λάπτοπ». Η λύση που έχει βρει είναι η χρήση ενός από τους «υπερυπολογιστές» της ΙΒΜ, του περίφημου Blue Gene με τους 10.000 επεξεργαστές του.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή την εξέλιξη; Οι επιστήμονες σε λίγο καιρό πιστεύουν ότι θα «δείχνουν» στο ψηφιακό εγκέφαλο ένα αντικείμενο, π.χ. ένα λουλούδι και θα παρακολουθούν τις ηλεκτρικές διαδικασίες που πυροδοτεί. Ο στόχος τους είναι να αποσπάσουν από το virtual μυαλό την αναπαράσταση του αντικειμένου…. Έτσι θα καταλάβουν πώς σκέπτεται ο «κανονικός» ανθρώπινος εγκέφαλος.

Επίσης οι ερευνητές θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία για να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική «Κιβωτό των Ζώων» φορτωμένη με ψηφιακές προσομοιώσεις των εγκεφάλων των ζώων του πλανήτη…

Τέλος, φυσικά οι νέες κατακτήσεις στη γνώση του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορούν να συντελέσουν στην καταπολέμηση ορισμένων από τις πιο σοβαρές ασθένειες που βασανίζουν την ανθρωπότητα. Ο καθηγητής Makram είναι σαφής: «Υπάρχουν δυο δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη που πάσχουν από νοητικές διαταραχές».

Διαβάστε ακόμα:
Οι δρόμοι του μυαλού μας
http://www.vita.gr/html/ent/205/ent.1205.asp


Ο εγκέφαλος «παίζει» βιντεοκλίπ και αποφασίζει!
http://www.vita.gr/html/ent/460/ent.9460.asp