Tα αντιιικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται τις πρώτες 24-48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, επειδή τότε είναι πιο αποτελεσματικά.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Στέφανο Μερλέρ από τον ιταλικό Οργανισμό Bruno Kessler στο Τρένο, το να υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων δεν βοηθά τους ασθενείς σε περίπτωση που δεν τα λάβουν εντός 24-48 ωρών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει ακόμη τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης των κρουσμάτων», γράφουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «BMC Infectious Diseases».

«Θα πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σύστημα παρακολούθησης ικανό να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει τα κρούσματα όσο το δυνατό νωρίτερα, καθώς μια καθυστέρηση πέραν των 24 ωρών θα μπορούσε να καταστήσει αναποτελεσματική τη θεραπεία», αναφέρουν κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που ανέπτυξαν οι ερευνητές, η ταχύτατη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε ηλικιωμένους ασθενείς δεν θα έκανε μεγάλη διαφορά, ωστόσο στην περίπτωση των νέων ανθρώπων η προστασία θα ήταν τεράστια.

Παράλληλα, στη Βρετανία η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) αποκάλυψε ότι έχει συγκεντρώσει συνολικά 150 καταγγελίες για περιπτώσεις ασθενών που εμφάνισαν παρενέργειες μετά από την χορήγηση του γνωστού φαρμάκου Tamiflu.

Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες που καταγράφηκαν έως τις 23 Ιουλίου αναφέρονταν σε 241 διαφορετικές παρενέργειες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ήπιας μορφής και ήδη γνωστές.

Σ’ αυτές συγκαταλέγονται ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις και γαστρεντερικές διαταραχές όπως π.χ. διάρροια και εμετοί.

Ακόμα, πέντε καταγγελίες για τις ίδιες περίπου παρενέργειες αφορούσαν το «αντίπαλο» εισπνεόμενο φάρμακο Relenza, το οποίο παρόλα αυτά χορηγείται πιο σπάνια.

«Προφανώς υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία λαμβάνουν Tamiflu και Relenza και για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα όπου μπορούν να δηλώνουν πιθανές παρενέργειες, προκειμένου να παρακολουθούμε την ασφάλεια των φαρμάκων αυτών», αναφέρει εκπρόσωπος της αρμόδιας αρχής.

Από την άλλη, οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι γεννήθηκε το πρώτο μωρό με Η1Ν1, το οποίο είχε μολυνθεί από τη μητέρα του κατά την εγκυμοσύνη.

Το μωράκι γεννήθηκε στους επτά μήνες με καισαρική τομή. Η 24χρονη μητέρα βρέθηκε θετική στον ιό.

«Η κατάσταση του βρέφους είναι σταθερή. Τώρα προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς ακριβώς μολύνθηκε. Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση μόλυνσης αγέννητου μωρού από τη μητέρα του που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα» αναφέρει ο δρ. Σούριγια Κουχάχρατ.

Διαβάστε ακόμα:
Η νέα γρίπη ήρθε, η ζέστη τη «σταματά»;
http://www.vita.gr/html/ent/230/ent.9230.asp

Τέλος η καταμέτρηση των κρουσμάτων Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/761/ent.9761.asp

Φόβος για μετάλλαξη της νέας γρίπης
http://www.vita.gr/html/ent/784/ent.9784.asp