Καταστροφικές για την υγεία είναι οι επιπτώσεις του διαζυγίου, σύμφωνα με νέα μελέτη, σε σημείο μάλιστα που ούτε ένας νέος γάμος δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η ανησυχητική έρευνα ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι οποίοι εξέτασαν αναλυτικά τις περιπτώσεις 8.652 ατόμων ηλικίας από 51 έως 61 ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσοι από αυτούς είχαν πάρει διαζύγιο σε κάποια φάση της ζωής τους υπέφεραν από 20% περισσότερες χρόνιες παθήσεις όπως π.χ. καρκίνο, συγκριτικά με όσους δεν είχαν παντρευτεί ποτέ.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Health and Social Behaviour» ακόμη και στην περίπτωση των ατόμων που ξαναπαντρεύτηκαν ο κίνδυνος παραμένει, αλλά μειώνεται στο 12%.

Οι ειδικοί μάλιστα κάνουν λόγο για ένα «απόθεμα υγείας» με το οποίο είμαστε εφοδιασμένοι όταν μπαίνουμε στην ενήλικη ζωή και στη συνέχεια ,αναλόγως των συζυγικών μας εμπειριών, αυτό σταδιακά συρρικνώνεται.

Βάσει των ευρημάτων, μόνο όσοι παραμένουν παντρεμένοι εμφανίζουν τα ίδια ποσοστά χρόνιων προβλημάτων υγείας με τους ανύπαντρους.

«Παθήσεις όπως ο διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά προβλήματα αναπτύσσονται σταδιακά, υποδηλώνοντας τις επιπτώσεις προηγούμενων εμπειριών και για αυτό εκτιμούμε ότι η υγεία πλήττεται ανεπανόρθωτα από το διαζύγιο ή τη χηρεία ακόμη και εάν κάποιος ξαναπαντρευτεί» αναφέρει η κ. Αναστέιζα ντε Βαλ από το βρετανικό Ινστιτούτο Μελέτης Αστικών Κοινωνιών Civitas.

«Η συγκεκριμένη μελέτη υπογραμμίζει ότι, μολονότι το διαζύγιο αποτελεί πλέον σύνηθες φαινόμενο, εκτός από μέγιστο συναισθηματικό κόστος μπορεί να έχει και δραματικές επιπτώσεις στην υγεία», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Τεστ: Υπάρχει ζωή µετά το χωρισµό;
http://www.vita.gr/html/ent/827/ent.7827.asp

Tα παιδιά των χωρισμένων θα μείνουν ανύπαντρα;
http://www.vita.gr/html/ent/581/ent.1581.asp

Το διαζύγιο μας γερνά
http://www.vita.gr/html/ent/468/ent.8468.asp