Οι έγκυες γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό Η1Ν1 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους.

Συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιδείνωση της κατάστασής τους ή να οδηγηθούν ακόμη και στο θάνατο. Τα ανησυχητικά νέα προκύπτουν από τη μελέτη των ειδικών των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) και δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet».

Μέσα από τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι επιστήμονες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την ταχύτατη μετάδοση της νέας γρίπης σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογραμμίζοντας ότι οι έγκυοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Προβλέπουμε ότι η νοσηλεία εγκύων που έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη θα τετραπλασιαστεί σε σχέση με εκείνη του γενικού πληθυσμού», αναφέρει η δρ. Ντενίζ Τζέιμισον.

«Εκτιμούμε ακόμη ότι στο ποσοστό των θανάτων από τη νέα γρίπη θα υπάρχουν αρκετές έγκυοι. Στη μελέτη αναφέρουμε ότι περίπου το 13% θα είναι γυναίκες που βρίσκονταν σε ενδιαφέρουσα, ωστόσο πρόκειται για έναν ευμετάβλητο αριθμό, ο οποίος βασίζεται στον μέχρι τώρα μικρό αριθμό θανάτων», αναφέρει η ειδικός.

Στη μελέτη οι ερευνητές υπολόγισαν τις μελλοντικές πιθανές εξελίξεις βάσει των θανάτων έξι εγκύων από συνολικά 45 θανάτους που καταγράφηκαν από τα CDC από τις 15 Απριλίου έως τις 16 Ιουνίου.

Όλες ήταν υγιείς γυναίκες που, αφού μολύνθηκαν με τον ιό, ανέπτυξαν πνευμονία με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής τους.

Όπως δηλώνει η δρ. Τζέιμισον ωστόσο, οι έγκυοι δεν χρειάζεται να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες λόγω της νέας γρίπης ή να αγχωθούν υπερβολικά.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι έγκυοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό», εξηγεί. «Αν όμως κολλήσουν τη γρίπη, τότε αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη σοβαρή μορφή της».

Διαβάστε ακόμα:
Η1Ν1: απαραίτητη η έγκαιρη λήψη αντιιικών
http://www.vita.gr/html/ent/857/ent.9857.asp

Η νέα γρίπη ήρθε, η ζέστη τη «σταματά»;
http://www.vita.gr/html/ent/230/ent.9230.asp

Τέλος η καταμέτρηση των κρουσμάτων Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/761/ent.9761.asp