Όλοι ξέρουμε ότι η λειψυδρία είναι ένα πρόβλημα που απειλεί πολλές περιοχές του πλανήτη, ανάμεσα τους και την Ελλάδα. Πρέπει, λοιπόν, να κόψουμε τις σπατάλες στην κατανάλωση του νερού, γιατί είναι πολύ πιθανόν ότι σύντομα δεν θα έχουμε νερό όχι για να σπαταλήσουμε, αλλά ούτε και για να καλύψουμε ανάγκες μας που σήμερα θεωρούμε «στοιχειώδεις». Φροντίζουμε, λοιπόν, για το μέλλον, ενώ παράλληλα κάνουμε και καλό στην τσέπη μας αποχαιρετώντας τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Στην πραγματικότητα, μπορούμε και να σταματήσουμε τη σπατάλη και να μη στερηθούμε σχεδόν τίποτα από τις ανέσεις μας. Αν εφαρμόσετε τις απλές συμβουλές του Vita, μπορείτε να εξακολουθήσετε να κάνετε όλα όσα κάνατε έως τώρα, χρησιμοποιώντας όμως μικρότερες ποσότητες νερού!

1. Στο μπάνιο
Ναι στα γρήγορα ντους Περιορίστε τα απολαυστικά μεν, δαπανηρά δε αφρόλουτρα στην μπανιέρα σας. Μια συνηθισμένη μπανιέρα γεμίζει με 180 λίτρα νερό. Αντίθετα, όταν κάνετε ντους, και μάλιστα κλείνετε τη βρύση όταν σαπουνίζεστε, καταναλώνετε το πολύ μέχρι 40 λίτρα νερό. Διαφορετικά, μπορεί να ξοδέψετε μέχρι και 120 λίτρα νερό.
Πλύσιμο των δοντιών και όχι των… χαλιών Μην αφήνετε τη βρύση να τρέχει συνέχεια. Αν την κλείνετε ενδιάμεσα, θα χρειαστείτε το πολύ 2 λίτρα νερό. Στην αντίθετη περίπτωση, θα σπαταλήσετε μέχρι και 20 λίτρα νερό.
Να ξυρίζεστε με κλειστή τη βρύση Έτσι, θα ξοδεύετε μόλις 3 λίτρα νερό, ενώ με ανοιχτή τη βρύση η ποσότητα του νερού που θα ξοδέψετε θα φτάσει τα 25 λίτρα.



Πάρτε μέτρα για το καζανάκι
Το καζανάκι καταναλώνει σχεδόν το 1/3 του νερού που χρησιμο­ποι­εί­τε στο σπίτι. Γι’ αυτό:

Ελέγξτε για διαρροές, ρίχνοντας στη δεξαμενή λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αν υπάρχει πρόβλημα, το χρώμα θα βάψει το νερό μέσα σε 30 λεπτά και θα τρέξει στη λεκάνη.
Προσοχή στο παλιό! Τα παλιά καζανάκια χωρούσαν μέχρι και 13 λίτρα νερό! Βάλτε στο ντεπόζιτο ένα μπουκάλι νερό, ώστε να μειώσετε τη χωρητικότητά του, αλλά όχι τούβλο, γιατί διαβρώνεται το σύστημα.
Τοποθετήστε ένα καινούργιο
Α. Ελεγχόμενης ροής, όπου όσο χρόνο πιέζετε το κουμπί τόσο νερό απελευθερώνει το καζανάκι.
Β. Διπλής ροής (3 και 6 λίτρων), ώστε να ελέγχετε την ποσότητα του νερού κατά περίπτωση.



2. Στο πλύσιμο πιάτων και ρούχων
Πλένετε όλα μαζί τα μαγειρικά σκεύη σε μια λεκάνη με νερό και απορρυπαντικό και μετά ανοίξτε τη βρύση για να τα ξεπλύνετε. Θα καταναλώσετε το πολύ 25 λίτρα, ενώ αν αφήνατε συνέχεια ανοιχτή τη βρύση, θα ξοδεύατε σχεδόν 150 λίτρα.
Χρησιμοποιήστε οικονομικά προγράμματα στο πλυντήριο των ρούχων ή στο πλυντήριο των πιάτων. Σε ένα πλυντήριο πιάτων, το οικονομικό πρόγραμμα απαιτεί περίπου 35 λίτρα νερό και το «μεγάλο» 150 λίτρα. Σε ένα πλυντήριο ρούχων, το οικονομικό πρόγραμμα χρησιμοποιεί 130 λίτρα και το «μεγάλο» 300 λίτρα.

3. Στο πότισμα
• Ποτίζετε τα φυτά με ποτιστήρι αντί για λάστιχο. Η εξοικονόμηση νερού φθάνει στο 85%, καθώς από το λάστιχο τρέχουν περίπου 50 λίτρα νερό το λεπτό.
• Χρησιμοποιήστε σύστημα αυτόματου ποτίσματος, ώστε να ελέγχετε την ποσότητα του νερού που καταναλώνετε. Οι τιμές τους ξεκινούν από 150-200 €.
• Αν έχετε μεγάλο κήπο, τοποθετήστε βαρέλια ή μικρές δεξαμενές σε διάφορα σημεία, για να συγκεντρώνετε το νερό της βροχής και να το χρησιμοποιείτε για πότισμα.
• Φυτέψτε φυτά που δεν χρειάζονται πολύ πότισμα, όπως ιβίσκο, μυρτιά, αγιόκλημα, δεντρολίβανο.
• Ποτίζετε πολύ νωρίς το πρωί, ώστε να μειώνονται οι απώλειες νερού από την εξάτμιση.

Αχ, αυτές οι βρύσες!
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο νερό μπορεί να εξοικονομηθεί αν ασχοληθείτε λίγο με τις βρύσες του σπιτιού.
Επισκευάστε τις αν στάζουν Μια βρύση που στάζει σπαταλά περίπου 80 λίτρα νερό την ημέρα. Επίσης, ελέγχετε τακτικά το μετρητή του νερού κλείνοντας όλες τις βρύσες, ώστε να εντοπίσετε έγκαιρα κάποια διαρροή. Επαναλάβετε τον έλεγχο μετά από 1 ώρα. Αν η ένδειξη είναι διαφορετική, υπάρχει πρόβλημα. Επιπλέον, κλείνετε το γενικό διακόπτη παροχής του νερού όταν φεύγετε για διακοπές.
Τοποθετήστε ρυθμιστές Ή διακόπτες ροής Οι ρυθμιστές μειώνουν τη ροή του νερού, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση. Πριν τους τοποθετήσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι βρύσες
της κουζίνας πρέπει να έχουν λίγο μεγαλύτερη ροή από τις βρύσες του μπάνιου, δηλαδή 6-8 λίτρα το λεπτό και 5-7 λίτρα το λεπτό αντίστοιχα. Ο κάθε ρυθμιστής κοστίζει περίπου 3-5 €. Οι διακόπτες ροής διακόπτουν το νερό για να σαπουνιστείτε και κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία του, ώστε όταν επανέρχεται η ροή, δεν χρειάζεται να τη ρυθμίσετε ξανά. Για ένα διακόπτη στο τηλέφωνο του ντους θα πληρώσετε γύρω στα 10 €. Εκτός από τα παραπάνω εξαρτήματα, θα βρείτε στην αγορά και βρύσες που διαθέτουν ρυθμιστή ή διακόπτη ροής. Οι τιμές τους ξεκινούν από 200 € περίπου.
Χρησιμοποιήστε στόμια εξαερισμού Τα στόμια εξαερισμού εφαρμόζονται στη βρύση και αναμειγνύουν τον αέρα με το νερό. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό: Μειώνουν την κατανάλωση νερού κατά 25-50% ανά βρύση, ενώ παράλληλα δίνουν την εντύπωση ότι το νερό τρέχει με την ίδια πίεση όπως και πριν.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Eταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (Ε.ΥΔ.Α.Π.) και την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ.).