Οι διαμάχες και οι φιλονικίες με τους γείτονες μπορεί να βλάπτουν την υγεία μας, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι επισκιάζονται από την επιτυχία φίλων ή γειτόνων τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, έλκη ή υπέρταση.

Αυτό, όπως εξηγούν, συμβαίνει γιατί το στρες που οφείλεται στη ζήλια ή στην αίσθηση ανεπάρκειας, επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών και ταυτόχρονα εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να μας κάνει πιο ευάλωτους σε παθήσεις.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 3.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 57 έως 85 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν το ιατρικό ιστορικό τους, το οικονομικό τους επίπεδο αλλά και τη σχέση τους με φίλους, συγγενείς, γείτονες και συναδέλφους τους.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι εμφανίζονταν γενικά απαισιόδοξοι συγκέντρωναν 22% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα συγκριτικά με όσους πίστευαν ότι έκαναν το καλύτερο δυνατό που μπορούσαν σε όλους τους τομείς.

Από την άλλη, όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση «Social Science & Medicine», όσοι ήταν ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους και τις επιδόσεις τους έδειξαν να προστατεύονται από διαβήτη, υπέρταση και έλκη.

Διαβάστε ακόμα:
Θόρυβος στο σπίτι: Κάτι τρέχει µε τους δίπλα
http://www.vita.gr/html/ent/848/ent.7848.asp


Πες μου πού μένεις, να σου πω πόσο υγιής είσαι
http://www.vita.gr/html/ent/044/ent.7044.asp


Mήπως έχετε υπερβολικό άγχος;
http://www.vita.gr/html/ent/168/ent.3168.aspΑκολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: