Κατά της συστηματικής χορήγησης αντιβιοτικών σε ζώα εκτροφείων τάχθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να χορηγούνται μόνο για την πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών και όχι για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ζώων», δήλωσε Τζόσουα Σαρφστάιν, δεύτερος στην ιεραρχία της FDA.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου το 70% των αντιβιοτικών που καταναλώνονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες χορηγούνται στα ζώα εκτροφείων. Πενικιλλίνη, τετρακυκλίνες και άλλα αντιβιοτικά που οι γιατροί συνταγογραφούν για να αντιμετωπίσουν παθήσεις των ανθρώπων, χορηγούνται συστηματικά σε χοίρους, αγελάδες και κοτόπουλα για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους και να τα προστατεύσουν από τις νόσους που ενδημούν στις υπερκορεσμένες μονάδες εκτροφείων, όπου ζουν υπό εξαιρετικά αγχογόνες συνθήκες.

Σύμφωνα με τον κ. Τζόσουα Σαρφστάιν: «Υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συνεχής έκθεση σε αντιβιοτικά κάνει τα βακτήρια ανθεκτικά και για τον λόγο αυτό η χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η υγεία ανθρώπων και ζώων χρήζει προστασίας».

Η διαρκής έκθεση των ζώων όμως σε αντιβιοτικές ουσίες, εκτιμούν οι ειδικοί, έχουν καταστήσει ανθεκτικά μικρόβια όπως το MRSA ή ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο θανάτου για τους ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς να αντέξετε την αντιβίωση όταν δεν μπορείτε να την αποφύγετε
http://www.vita.gr/html/ent/975/ent.1975.asp

Εναλλακτική αντιβίωση!
http://www.vita.gr/html/ent/015/ent.2015.asp

Όχι στα αντιβιοτικά για την ιγμορίτιδα
http://www.vita.gr/html/ent/474/ent.5474.asp