Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ προσθέτει παραπανίσια κιλά στη σιλουέτα μας χωρίς να το καταλάβουμε, επισημαίνουν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Τα νέα στοιχεία έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν στο Ιλινόις και, σύμφωνα με αυτά, εκτός από το τι τρώει κανείς, πολύ σημαντικό ρόλο -όσον αφορά το σωματικό βάρος- φαίνεται να παίζει και το πότε ακριβώς το τρώει.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που οι ερευνητές είχαν χωρίσει σε δύο ομάδες: μία που τρεφόταν κανονικά και μία στην οποία χορηγούσαν τροφή αργά τη νύχτα.

Μέχρι το τέλος του πειράματος, διαπίστωσαν ότι, παρά το γεγονός ότι τα τρωκτικά της δεύτερης ομάδας ακολουθούσαν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και ήταν το ίδιο δραστήρια με εκείνα της πρώτης, είχαν συσσωρεύσει τα διπλάσια περιττά κιλά.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που υπογραμμίζει τη σημασία της ώρας του φαγητού για τη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Obesity».

Γονίδιο κατά της παχυσαρκίας
Οι ειδικοί του Ινστιτούτου των Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εντόπισαν το γονίδιο το οποίο, όπως είδαν σε δοκιμές σε ποντίκια, αποτελεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Το «μαχητικό» γονίδιο ονομάζεται ΙΚΚΕ και, όπως ανακαλύφθηκε, συμμετέχει στην εξέλιξη της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όταν μπλοκάρεται η δράση του, τα ποντίκια παραμένουν αδύνατα, παρά την κατανάλωση λιπαρών τροφών.

«Μελετήσαμε κι άλλα γονίδια που συνδέονται με την παχυσαρκία -τα αποκαλούμε »παχυσαρκο-γονίδια»-, ωστόσο αυτό είναι το πρώτο που, εάν μπλοκαριστεί, σταματά και η αύξηση του σωματικού βάρους», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Αλαν Σάλτιελ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Cell».

«Το γεγονός ότι μπορούμε να βάλουμε φρένο στις επιπτώσεις μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής παρεμβαίνοντας μόνο σε αυτό το γονίδιο στα ποντίκια, είναι ενδιαφέρον και μας εξέπληξε», εξηγεί ο ειδικός.

Εάν η περαιτέρω έρευνα των συγκεκριμένων ευρημάτων δείξει ότι τα αποτελέσματα ισχύουν και για τον άνθρωπο, τότε δεν αποκλείεται να αποτελέσουν στόχο για τη δημιουργία νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας.

Διαβάστε ακόμα:
Φάε καλά το πρωί, για να χάσεις κιλά!

http://www.vita.gr/html/ent/840/ent.6840.asp

Κληρονομείται το πάχος;
http://www.vita.gr/html/ent/453/ent.5453.asp

Η γονιδιακή «συνωμοσία» της παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/846/ent.4846.asp