Το λίπος που αφαιρείται κατά την λιποαναρρόφηση μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να μετατραπεί εύκολα σε βλαστικά κύτταρα.

Τα εντυπωσιακά νέα έρχονται από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ορισμένα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εντοπίζονται στον λιπώδη ιστό, έχουν τη δυνατότητα άμεσου «επαναπρογραμματισμού» τους σε βλαστικά, χωρίς την ανάγκη «ωρίμανσής» τους στο εργαστήριο για εβδομάδες.

Αν και μέχρι στιγμής τα δερματικά κύτταρα ήταν εκείνα που χρησιμοποιούνταν περισσότερο, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετατροπή τους σε βλαστικά κύτταρα απαιτεί υπερβολικά πολύ χρόνο.

Οι αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα κύτταρα του λιπώδους ιστού, είναι ίσως τα ιδανικότερα για μετατροπή σε βλαστικά.

«Όχι μόνο μπορούμε να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε πολλά κύτταρα, αλλά έχουμε επίσης τη δυνατότητα να πετύχουμε και αποτελεσματικότερο επαναπρογραμματισμό τους» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Τζόζεφ Γου.

«Τα δερματικά κύτταρα πρέπει να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο για ένα διάστημα τριών εβδομάδων ή περισσότερο προτού επαναπρογραμματιστούν. Ενώ τα κύτταρα του λιπώδους ιστού μπορούν να περάσουν στην διαδικασία αυτή αμέσως» εξηγεί ο ειδικός.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Διαβάστε ακόμα:
Πως έκανα λιποαναρρόφηση
http://www.vita.gr/html/ent/262/ent.6262.asp

Χαλάρωση και κυτταρίτιδα; Η επιστήμη αντεπιτίθεται
http://www.vita.gr/html/ent/247/ent.9247.asp

Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp