Ο κοινός ύπνος του ζευγαριού μπορεί να ενισχύει τη συντροφικότητα στη σχέση, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία όμως, μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα ακόμη και σε προβλήματα υγείας.

Αυτό, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια του ετήσιου βρετανικού συνεδρίου British Science Festival, οφείλεται στις διάφορες ενοχλήσεις που ενδεχομένως να δεχόμαστε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα κατά τη διάρκεια του ύπνου όπως π.χ. ροχαλητό, κλοτσιές, συχνές επισκέψεις στο WC κτλ.

Συνεπώς, ο ανήσυχος ύπνος ή η παντελής έλλειψή του, σε κάποιες περιπτώσεις, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντασης στη σχέση ή την πρόκληση προβλημάτων υγείας όπως π.χ. καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη.

Πολλά από αυτά τα προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, τονίζουν οι ερευνητές, ενδεχομένως να προκαλούνται και από την έλλειψη χώρου στο κρεβάτι.

«Τα περισσότερα διπλά κρεβάτια έχουν πλάτος λιγότερο από 1,5 μέτρο» αναφέρει ο δρ Νιλ Στάνλει από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Norfolk and Norwich. «Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας έχει στη διάθεσή του περίπου 23 εκ. λιγότερα από ότι εάν κοιμόταν σε ένα μονό κρεβάτι» συμπληρώνει.

«Εάν προσθέσουμε και ένα δεύτερο άτομο που κλωτσάει, ροχαλίζει και επισκέπτεται την τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε το γεγονός ότι δεν απολαμβάνουμε έναν καλό νυχτερινό ύπνο δεν αποτελεί μυστήριο» εξηγεί ο ειδικός.

Η λύση του προβλήματος, σύμφωνα με τον δρ Στάνλει, είναι ο διάλογος. «Προκειμένου κάποιος να σώσει το γάμο και την υγεία του, θα πρέπει να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια του ύπνου» προτείνει.

Διαβάστε ακόμα:
Ο ύπνος επηρεάζει τη σχέση σας
http://www.vita.gr/html/ent/865/ent.9865.asp

Φάκελος: Βρείτε ξανά τον ύπνο σας
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.8027.asp

9 ερωτήσεις για την υπνοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.2339.asp