Τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών ή ακόμη και άσθματος φαίνεται ότι πυροδοτεί το χλώριο που έχουν οι πισίνες.

Η νέα ανησυχητική μελέτη των ειδικών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο, πραγματοποιήθηκε σε 733 εφήβους ηλικίας από 13 έως 18 ετών, οι οποίοι κολυμπούσαν σε εξωτερικές και εσωτερικές πισίνες με χλώριο, και σε 114 εφήβους που κολυμπούσαν σε πισίνες χωρίς χλώριο, οι οποίες καθαρίζονταν με ιονιστές χαλκού και αργύρου.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με ευαισθησία στις αλλεργίες που είχαν κολυμπήσει σε χλωριωμένη πισίνα εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών.

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «Pediatrics», οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικού κατάρρου ήταν 3,3-6,6 φορές περισσότερες σε εκείνους που είχαν κολυμπήσει σε πισίνες με χλώριο για περισσότερες από 100 ώρες, ενώ οι πιθανότητες αλλεργικής ρινίτιδας ήταν 2,2-3,5 φορές περισσότερες για εκείνους που είχαν κολυμπήσει τουλάχιστον 1.000 ώρες σε πισίνες με χλώριο.

«Τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα της χλωρίωσης που βρίσκονται τόσο στο νερό της πισίνας όσο και στον αέρα του χώρου ερεθίζουν τους αεραγωγούς των κολυμβητών και έχουν αθροιστική επίδραση στην ανάπτυξη άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών», δήλωσε ο δρ. Μπερνάρ.

«Η επίδραση αυτών των χημικών στην υγεία του αναπνευστικού των παιδιών και των εφήβων φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που συνδέεται με το παθητικό κάπνισμα», αναφέρει ο ειδικός.

Το χλώριο στις πισίνες, σύμφωνα με τους βέλγους ειδικούς, αποτελεί «ένα σημαντικό παράγοντα που εμπλέκεται στην επιδημία των αλλεργιών, οι οποίες μαστίζουν το δυτικό κόσμο».

Διαβάστε ακόμα:
Όταν το δέρμα θέλει να διαμαρτυρηθεί, κοκκινίζει!
http://www.vita.gr/html/ent/069/ent.7069.asp

Nα στείλω το παιδί μου στην πισίνα;
http://www.vita.gr/html/ent/776/ent.6776.asp

Ανοσοθεραπεία: Πώς νικά τις αλλεργίες
http://www.vita.gr/html/ent/503/ent.5503.asp