Προβλήματα στη νοητική ή τη συναισθηματική τους ανάπτυξη είναι πιθανό να εμφανίσουν τα παιδιά που εκτίθενται σε επίπεδα μολύβδου, ακόμη και αν αυτά χαρακτηρίζονται «ασφαλή».

Η νέα ανησυχητική μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ δείχνει τις καταστροφικές επιπτώσεις του μολύβδου στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά την κατάργησή του από προϊόντα όπως π.χ. οι βαφές, ο μόλυβδος εξακολουθεί να υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Archives of Diseases in Childhood» οι ερευνητές έλαβαν δείγμα αίματος από 582 παιδιά ηλικίας 30 μηνών. Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι το 27% αυτών έφεραν στο αίμα τους επίπεδα μολύβδου της τάξεως των πέντε μικρογραμμαρίων ανά δεκατόλιτρο.

Παρακολουθώντας στη συνέχεια την πορεία της υγείας των παιδιών, διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα μολύβδου συνδέονταν με μαθησιακές δυσκολίες, αντικοινωνικότητα και υπερκινητικότητα –συμπεριφορές που ανέπτυξαν κατά τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά στα οποία είχαν ανιχνευθεί 5-10 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο συνδέονταν με αρκετά φτωχότερες επιδόσεις στην ανάγνωση – κατά 49% – και στην σύνταξη κειμένου – κατά 51%. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 1991 οι αμερικανικές υπηρεσίες για τον έλεγχο και την πρόληψη των παθήσεων έχουν θέσει ως όριο πάνω από το οποίο πρέπει κανείς να ανησυχήσει τα 10 μικρογραμμάρια ανά δεκάλιτρο αίματος.

Διαβάστε ακόμα:
Αιωρούμενα σωματίδια: Οι αόρατοι εχθροί της υγείας μας
http://www.vita.gr/html/ent/234/ent.9234.asp

Η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί καρδιακές προσβολές
http://www.vita.gr/html/ent/901/ent.4901.asp

Η μόλυνση στο εδώλιο και για την παχυσαρκία!
http://www.vita.gr/html/ent/334/ent.7334.asp