Δύο νέα τεστ αίματος για την διάγνωση του καρκίνου του στομάχου και του εντέρου ανέπτυξαν μια βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας και μια γερμανίδα ερευνήτρια. Την ίδια ώρα, βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν εννιά γονίδια τα οποία σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη.

Πρόκειται για τη μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, κατά την οποία ανέλυσαν το γενετικό υλικό συνολικά 38.000 ανδρών. Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι η νέα ανακάλυψη θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θεραπειών για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι άνδρες που έχουν μεταλλάξεις των συγκεκριμένων γονιδίων αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη σε σχέση με αυτούς που έχουν «υγιή» τα συγκεκριμένα γονίδια.

Εκτιμούν μάλιστα ότι ένας στους 100 άνδρες έχει τις περισσότερες από τις επικίνδυνες παραλλαγές των συγκεκριμένων γονιδίων. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου αφού ένας στους πέντε άνδρες να κινδυνεύει να νοσήσει.

Στόχος των ειδικών τώρα είναι η ανάπτυξη φαρμάκων που να στοχεύουν στα συγκεκριμένα γονίδια.

Παράλληλα, τα δύο νέα τεστ αίματος που κατάφεραν να αναπτύξουν οι ειδικοί της εταιρείας βιοτεχνολογίας OncoMethylome και η δρ. Ουλρίκε Στάιν, προσφέρουν ελπίδες για έγκαιρο εντοπισμό της νόσου με χαμηλό κόστος.

«Το τεστ αίματος θα μπορεί να πραγματοποιείται από νοσοκόμες και ειδικευόμενους γιατρούς καθώς δεν θα απαιτεί ιδιαίτερο ιατρικό εξοπλισμό ούτε ιδιαίτερη εμπειρία» τονίζει ο κ. Γουστ Λουβάγκι από την βελγική εταιρεία.

Στη μελέτη των βέλγων ειδικών συμμετείχαν 193 ασθενείς θετικοί στον καρκίνο του εντέρου από τους οποίους οι ειδικοί πήραν δείγμα αίματος πριν εισαχθούν στο χειρουργείο και 688 άτομα που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση. Έλεγξαν το δείγμα για τα γονίδια SYNE1 και FOXE1 που θεωρείται ότι συμβάλλουν στο σχηματισμό καρκινικών όγκων και ανακάλυψαν ότι υπερεκφράζονται στο αίμα των ασθενών.

Από την πλευρά της, η δρ. Στάιν και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο ECRC Charite και το κέντρο μοριακής ιατρικής MaxDelbrueckCenter στο Βερολίνο, παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συνεδρίου για τον καρκίνο ECCO-ESMO που λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο.

Το τεστ της έχει τη δυνατότητα διάγνωσης του καρκίνου του εντέρου και του στομάχου.

«Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα του γονιδίου S100A4 συγκριτικά με τα υγιή άτομα» αναφέρει η δρ. Στάιν.

«Η ανίχνευση του επικίνδυνου γονιδίου στο αίμα του ασθενούς επιτρέπει όχι μόνο τη διάγνωση της πάθησης αλλά και την παρακολούθηση της πορείας της νόσου για κάποια χρόνια μετά τη διάγνωση της. Ακόμη με την βοήθεια του τεστ μπορεί ο γιατρός να παρακολουθεί πως ο ασθενής ανταποκρίνεται στις θεραπείες που υποβάλλεται κατά καιρούς» εξηγεί η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Γενετικά τεστ
http://www.vita.gr/html/ent/247/ent.7247.asp

Τεστ ανιχνεύει πολλούς καρκίνους
http://www.vita.gr/html/ent/301/ent.9301.asp

Τεστ «μυρίζει» τον καρκίνο σε 3΄
http://www.vita.gr/html/ent/953/ent.9953.asp