Ένα τεστ αίματος, το οποίο θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ασθενείς με επιθετικής μορφής καρκίνο του προστάτη από άχρηστες θεραπείες, αναπτύσσουν βρετανοί ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Το νέο τεστ, όπως εξηγούν στο επιστημονικό έντυπο «British Journal of Cancer», ανιχνεύει την πρωτεΐνη-«κλειδί» Hsp-27 που δείχνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενή.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην Hsp-27 αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, συγκριτικά με όσους ήταν αρνητικοί στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.
Οι ειδικοί προσπαθούν τώρα να αναπτύξουν ένα τεστ αίματος που θα βοηθά τους γιατρούς να διακρίνουν τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη.

«Ο συγκεκριμένος δείκτης μπορεί να μας δώσει αξιόπιστη και σαφή εικόνα σχετικά με το ποιοι καρκίνοι θα γίνουν επιθετικοί» επισημαίνει ο καθηγητής Κρις Φόστερ.

Κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, θα μπορούσε να απαλλάξει αρκετούς άνδρες από την επιβάρυνση του οργανισμού τους με αχρείαστες θεραπείες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το πολυαναμενόμενο τεστ υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε περίπου πέντε χρόνια από σήμερα.

Διαβάστε ακόμα:
Στην αιχµή της επιστήµης: Θωρακίζοντας την υγεία του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.7822.asp

Στατίνες και προστάτης
http://www.vita.gr/html/ent/808/ent.7808.asp

Οι παρενέργειες της αμέλειας
http://www.vita.gr/html/ent/385/ent.9385.asp