Μια από τις αποτελεσματικότερες στρατηγικές πρόληψης κατά του ιού Η1Ν1 είναι τελικά το πλύσιμο των χεριών, όπως εκτιμά νέα μελέτη ιταλών επιστημόνων.

Ο δρ. Τομ Τζέφρεσον και οι συνεργάτες του από το Cochrane Acute Respiratory Infections Group στη Ρώμη επανεξέτασαν τα αποτελέσματα 59 προηγούμενων ερευνών που αφορούσαν στρατηγικές για τον περιορισμό της μετάδοσης ιών που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα όπως π.χ. η γρίπη ή το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι ιδιαίτερα αποτελεσματική έδειξε να είναι η συστηματική χρήση γαντιών ή μασκών, όπως επίσης και το συχνό πλύσιμο των χεριών ( 10 φορές ημερησίως).

«Θα πρέπει να γίνει εκτενέστερη έρευνα γύρω από τις φυσικές, οικονομικές και ευέλικτες παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε για τον περιορισμό της μετάδοσης των λοιμώξεων όπως είναι το πλύσιμο των χεριών» συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Από την άλλη, σύμφωνα με νέα πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν για την περίοδο γρίπης στο νότιο ημισφαίριο τον επόμενο χειμώνα, θα πρέπει να προστατεύουν τόσο από τον Η1Ν1 όσο και από την εποχική γρίπη.

Θα πρέπει δηλαδή να συμπεριλαμβάνουν τον ιό που «πολεμά» τη νέα γρίπη όπως επίσης και δύο στελέχη κατά της εποχικής γρίπης. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ μέσα από την ιστοσελίδα του, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί κατά πόσο και οι τρεις ιοί θα πρέπει να χορηγούνται σε ένα και μοναδικό εμβόλιο ή σε ξεχωριστές δόσεις.

Διαβάστε ακόμα:
Δεν είναι πάντα νέα γρίπη…
http://www.vita.gr/html/ent/775/ent.9775.asp

Η νέα γρίπη «ρίχνει» τους ρυθμούς
http://www.vita.gr/html/ent/962/ent.9962.asp

H νέα γρίπη δεν θα γίνει υπερβακτήριο!
http://www.vita.gr/html/ent/951/ent.9951.asp