Μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη συνδέεται άμεσα με την υπέρταση στους άνδρες, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Τα συμπεράσματα αυτά των ειδικών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ σε συνεργασία με εκείνους του Νοσοκομείου Ματέο Ορφίλια στην Ισπανία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.

Η φρουκτόζη περιέχεται, υπό μορφή γλυκαντικού σιροπιού, σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, φρουτοχυμούς και αναψυκτικά.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη, εμφάνιζαν αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης κατά 5%, σε αντίθεση με όσους έπαιρναν παράλληλα και ένα φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα -που περιορίζει τις επιπτώσεις της φρουκτόζης-, οι οποίοι εμφάνισαν αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης μόλις κατά 1%.

Όπως εξάλλου επισημαίνει ο συγγραφέας της δεύτερης μελέτης δρ. Ρίτσαρντ Τζόνσον, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρουκτόζης αύξανε δραματικά την πιθανότητα ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαβήτη.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 74 άνδρες από την Ισπανία με μέση ηλικία τα 51 χρόνια, στους οποίους χορηγούνταν ημερησίως 200 γρ. φρουκτόζης – δηλαδή πολύ περισσότερη από τα 50-70 γρ. που παίρνουν ημερησίως κατά μέσο όρο οι Αμερικανοί – για ένα διάστημα δύο εβδομάδων. Οι μισοί από αυτούς λάμβαναν το φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα, ενώ οι υπόλοιποι έπαιρναν ψευδοφάρμακα (Placebo).

Στο τέλος του πειράματος, οι μετρήσεις έδειξαν ότι όσοι λάμβαναν τα ψευδοφάρμακα παράλληλα με τη φρουκτόζη κατέγραφαν αύξηση της συστολικής αρτηριακής τους πίεσης κατά 6 mm Hg και της διαστολικής κατά 3 mm Hg.

«Τα αποτελέσματα αυτά, δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πανδημία της παχυσαρκίας και του διαβήτη» αναφέρει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς συμβιώνω με την υπέρταση
http://www.vita.gr/html/ent/449/ent.1449.asp

Υπέρταση: Ζήστε χωρίς πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/831/ent.8831.asp

H φρουκτόζη πυροδοτεί τον διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/663/ent.8663.asp