Την έγκριση των πρώτων δύο εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1 συνέστησε στην Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), επιταχύνοντας έτσι τις διαδικασίες για την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών.

Η απόφαση αφορά τα εμβόλια Pandemrix της βρετανικής GlaxoSmithKline και Focetria της ελβετικής Novartis, τα οποία περιέχουν μικρότερη ποσότητα αντιγόνων και μεγαλύτερη από τις ουσίες εκείνες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανοσοαντίδρασης του οργανισμού. Το εμβόλιο της GlaxoSmithKline περιέχει μόλις 3.75

μικρογραμμάρια αντιγόνου ενώ της Novartis 7.5, ποσότητα που είναι περίπου η μισή εκείνης που περιέχουν τα εμβόλια που παρασκευάζονται χωρίς πρόσθετες ουσίες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.

Η διαδικασία της έγκρισης διαρκεί περίπου 10-20 μέρες και, σύμφωνα με την ΕΜΕΑ, η εξέταση και άλλων υποψηφίων εμβολίων βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι θεωρεί ασφαλή τα νέα εμβόλια παρά την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι παρασκευάστριες εταιρίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες με τη συμμετοχή 9000 ανθρώπων (για κάθε εμβόλιο) μετά την κυκλοφορία τους στην αγορά.

«Δεκαετίες εμπειρίας με τα εμβόλια της εποχικής γρίπης δείχνουν ότι η εισαγωγή ενός νέου στελέχους σε ένα εμβόλιο δεν θα έπρεπε να επηρεάζει ουσιαστικά την ασφάλειά του ή το επίπεδο προστασίας που προσφέρει», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Παράλληλα, στην Κίνα οι μαζικοί εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ στις ΗΠΑ τέσσερα είναι τα εμβόλια που έχουν ήδη λάβει έγκριση και αφορούν τις εταιρείες Novartis, Sanofi-Aventis, MedImmune, CSL.

Διαβάστε ακόμα:
Σε 2 δόσεις το εμβόλιο H1N1 για παιδιά κάτω των 10 ετών
http://www.vita.gr/html/ent/028/ent.10028.asp

Μια δόση του εμβολίου είναι αρκετή;
http://www.vita.gr/html/ent/989/ent.9989.asp

Η νέα γρίπη «ρίχνει» τους ρυθμούς
http://www.vita.gr/html/ent/962/ent.9962.asp