Τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικές συσκευές αναπαραγωγής αρχείων mp3 – όπως τα iPod – αναμένεται να «χαμηλώσουν» τη μέγιστη έντασή τους, σύμφωνα με επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι νέοι κανόνες που αφορούν τις εν λόγω μουσικές συσκευές, αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και αποσκοπούν στην προστασία εκατομμυρίων ατόμων από την κώφωση, αφού πολλές έρευνες, έχουν δείξει ότι η ένταση του ήχου που ξεπερνά τα 80-85 db, αποτελεί απειλή για την ακοή.

Ορισμένες από τις συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά αγγίζουν τα 120 decibel, ένταση ισοδύναμη με τον εκκωφαντικό ήχο της απογείωσης ενός αεροπλάνου. Επειδή με τα ακουστικά ο ήχος εκπέμπεται απευθείας στα αυτιά, η ένταση αυτή γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη.

Μάλιστα, περσινή μελέτη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΕ για τους Αναδυόμενους και Πρόσφατα Εντοπισθέντες Κινδύνους για την Υγεία είχε δείξει ότι ένας στους 10 χρήστες μουσικών συσκευών κινδυνεύει να χάσει την ακοή του λόγω της υψηλής έντασης του ήχου.

Διαβάστε ακόμα:
Όχι δυνατά τα mp3 λέει και η ΕΕ
http://www.vita.gr/html/ent/393/ent.8393.asp

Ναι στη μουσική, όχι στα υψηλά db
http://www.vita.gr/html/ent/537/ent.7537.asp

Κουφοί οι μισοί χρήστες mp3 players!
http://www.vita.gr/html/ent/146/ent.8146.asp