Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων αντιμετωπίζουν τα παιδιά που οι μητέρες τους είχαν νοσήσει με γρίπη κατά την εγκυμοσύνη τους.

Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα ανήκουν στους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, οι οποίοι εξέτασαν αναλυτικά τις περιπτώσεις 100.000 ατόμων που είχαν γεννηθεί το 1918, δηλ. την εποχή του ξεσπάσματος της ισπανικής γρίπης στις ΗΠΑ. Εξέτασαν ακόμη 2,7 εκατ. άνδρες που είχαν γεννηθεί μεταξύ του 1915 και του 1922.

Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι τα αγόρια, που οι μητέρες τους είχαν μολυνθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους, είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα μετά την ηλικία των 60 ετών, συγκριτικά με εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν είχαν νοσήσει.

Τα κορίτσια που οι μητέρες τους είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης, δεν φάνηκε να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, τα κορίτσια των οποίων οι μητέρες είχαν μολυνθεί κατά το πρώτο τρίμηνο, αντιμετώπιζαν κατά 17% υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή τους.

Ακόμη, από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι τα αγόρια που ως έμβρυα είχαν περάσει τη γρίπη είχαν μια μικρή πιθανότητα να γίνουν κοντύτερα σε σχέση με τα συνομηλίκους τους.

Διαβάστε ακόμα:
Επικίνδυνα τα αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/089/ent.10089.asp

Όταν η καρδιά του παιδιού σας «φυσάει»…

http://www.vita.gr/html/ent/868/ent.9868.asp

Η γρίπη «πυροδοτεί» καρδιοπάθειες

http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.10027.asp