Ένα εμβόλιο που καταπολεμά την εξάρτηση από τα ναρκωτικά δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες.

Στόχος των ειδικών του Πανεπιστημίου του Μπέιλορ ήταν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο το οποίο θα αναστέλλει την αίσθηση της ικανοποίησης που προσφέρει η χρήση κοκαΐνης, μειώνοντας έτσι την επιθυμία για αυτή.

«Η ιδέα λειτουργεί» τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Τόμας Κόστεν. Όπως εξηγεί, τα μόρια της κοκαΐνης είναι υπερβολικά μικρά για να «αποσπάσουν την προσοχή» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προκειμένου λοιπόν, να εξωθήσουν τον οργανισμό στην αναγνώριση της κοκαΐνης, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εμβόλιο το οποίο χρησιμοποιεί μια ακίνδυνη τοξίνη χολέρας στην οποία προσάρμοσαν μόρια κοκαΐνης.

Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να επιτύχουν ανοσοαντίδραση του οργανισμού στην τοξίνη με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αντισωμάτων τόσο για την χολέρα όσο και για την κοκαΐνη.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές σε 94 εθελοντές, χρήστες κρακ και κοκαΐνης για ένα διάστημα τριών μηνών. Σε κάποιους από αυτούς χορήγησαν πέντε από τα εμβόλια που ανέπτυξαν, ενώ σε κάποιους άλλους έκαναν εικονικά εμβόλια (placebo).

Μετά το τέλος των δοκιμών, οι εθελοντές που είχαν λάβει το εμβόλιο της χολέρας και συγκέντρωναν μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση κατάφερναν με μεγαλύτερη ευκολία να παραμείνουν «καθαροί».

Διαβάστε ακόμα:
Ναι στο σεξ, όχι στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά
http://www.vita.gr/html/ent/065/ent.6065.asp

Tα ναρκωτικά του clubbing
http://www.vita.gr/html/ent/207/ent.6207.asp