Όσοι τρέφονται μεσογειακά έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έρχονται από τους ειδικούς των πανεπιστημίων Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια και Ναβάρα, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι όσοι εμπλουτίζουν καθημερινά το διαιτολόγιό τους με λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, τρόφιμα ολικής άλεσης και ψάρια έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο τις διατροφικές τους συνήθειες 11.000 ανθρώπων.

«Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης δεν είναι ακόμη γνωστός» επισημαίνει η κ. Αλμουδένα Σάντσεζ-Βιγιέγας.

Το διατροφικό μοντέλο της μεσογειακής διατροφής πάντως ενισχύει – μεταξύ άλλων – το κυκλοφορικό και την αποκατάσταση των κυτταρικών βλαβών που οφείλονται στην ελλιπή οξυγόνωση του οργανισμού, ενώ διαθέτει και έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Archives of General Psychiatry».

Διαβάστε ακόμα:
Η καλύτερη διατροφή είναι η μεσογειακή
http://www.vita.gr/html/ent/359/ent.7359.asp

Μπείτε στο «Club Méditerranée» της µακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/832/ent.7832.asp

Πόσο μεσογειακή είναι η διατροφή των παιδιών μας;
http://www.vita.gr/html/ent/662/ent.4662.asp

Δείτε επίσης: