Οι οδηγοί και οι επιβάτες των ανοιχτών αυτοκινήτων κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα ακοής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι ταχύτητες από 80 έως 112 χλμ. με ανοιχτό αυτοκίνητο, εκθέτουν τα αυτιά μας σε θόρυβο που θα μπορούσε να συγκριθεί με τον διαπεραστικό ήχο ενός τρυπανιού, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα τον κίνδυνο προβλημάτων ακοής ή ακόμη και μόνιμης απώλειάς της.

Συγκεκριμένα, μετρήθηκαν τα επίπεδα θορύβου στα αριστερά και στα δεξιά του οδηγού, όταν το όχημα έτρεχε με ταχύτητα από 80 έως 112 χλμ./ώρα, και διαπιστώθηκε ότι φτάνει τα 88 – 99 ντεσιμπέλ – δηλαδή άνω του επιτρεπόμενου ορίου των 85 ντεσιμπέλ.

Το επιστημονικό έντυπο «Otolaryngology – Head and Neck Surgery», αναφέρει ότι οι οδηγοί κάμπριο αυτοκινήτων θα πρέπει να φοράνε στα αυτιά τους κάποια προστατευτικά, όπως κάνουν μερικοί μοτοσικλετιστές ή να έχουν έστω ανεβασμένα τα παράθυρά του αυτοκινήτου τους.

Οι επιστήμονες ωστόσο προειδοποιούν ότι οι βλάβες στην ακοή γίνονται εμφανείς με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα όταν αυτές γίνουν αντιληπτές να είναι πλέον μη αναστρέψιμες.

Διαβάστε ακόμα:
Πρέπει να πάω στον ΩΡΛ για να μου καθαρίσει τα αυτιά;
http://www.vita.gr/html/ent/014/ent.9014.asp

Ναι στη μουσική, όχι στα υψηλά db
http://www.vita.gr/html/ent/537/ent.7537.asp

Κουφοί οι μισοί χρήστες mp3 players!
http://www.vita.gr/html/ent/146/ent.8146.asp