Βρετανοί επιστήμονες της εταιρείας Vantia Therapeutics με έδρα το Σαουθάμπτον δημιούργησαν ένα χάπι που σταματά τους πόνους της περιόδου.

Το νέο χάπι, που έχει προς το παρόν την κωδική ονομασία VA111913, και θα λαμβάνεται μόνο με συνταγή γιατρού, είναι «σχεδιασμένο», ώστε να ανακουφίζει πλήρως τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται κατά τις δύσκολες μέρες του μήνα.

«Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε καινοτομία, καθώς δεν υπάρχει παρόμοια θεραπεία» αναφέρει ο επικεφαλής της βρετανικής εταιρείας δρ. Τζιμ Φίλιπς.

Το πολλά υποσχόμενο φάρμακο βρίσκεται στη δεύτερη φάση δοκιμών και μάλιστα στην παρούσα φάση αναμένεται να δοκιμασθεί σε 128 βρετανίδες και αμερικανίδες ηλικίας από 18 έως 35 ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της περιόδου τους οι συμμετέχουσες θα ακολουθήσουν μια εξαήμερη θεραπεία με το VA111913.

«Από τις μέχρι τώρα μελέτες μας δεν υπήρξε κάποιο στοιχείο που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι η θεραπεία δεν θα είναι αποτελεσματική» εξηγεί ο δρ. Φίλιπς.

Εάν όλα πάνε καλά και η δοκιμή στεφθεί με επιτυχία, τότε σε περίπου τέσσερα χρόνια από σήμερα το χάπι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Τα αποτελέσματα της νέας δοκιμής αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στα μέσα του 2010.

Από την άλλη, μια νέα θεραπεία βλαστικών κυττάρων που ανέπτυξαν οι ειδικοί της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ χάρισε και πάλι στον Χένρι, ένα παράλυτο σκυλάκι, την ευκαιρία να περπατήσει.

«Πρόκειται για κάτι απίστευτο. Δεν περίμενα ότι ο Χένρι θα μπορούσε να ξαναπερπατήσει ποτέ, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να κουνάει την ουρά του και να κάνει μικρά βήματα» αναφέρει ενθουσιασμένη η ιδιοκτήτρια του μικρόσωμου σκύλου κ. Σάρα Μπιτς.

Τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν στο σκύλο ελήφθησαν από τη μύτη του. Μετά από τέσσερις εβδομάδες οι ειδικοί τα ενέχυσαν στην σπονδυλική του στήλη, όπου και υπήρχε το πρόβλημα. Έναν μήνα αργότερα το σκυλάκι έκανε το πρώτο του βήμα.

Διαβάστε ακόμα:
Ένας τέλειος κύκλος!
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.4702.asp

Ηλεκτρική θεραπεία για τους πόνους περιόδου
http://www.vita.gr/html/ent/489/ent.9489.asp

Έµµηνος ρύση: Το «σπάσιµο» του κύκλου
http://www.vita.gr/html/ent/891/ent.6891.asp