Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη αμερικανών ειδικών, κατά την οποία η απώλεια της μνήμης δεν αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας μελέτησαν 444 άτομα από τα οποία τα 134 ανέπτυξαν τη νόσο. Είδαν λοιπόν, ότι αρκετά χρόνια πριν διαγνωσθούν θετικά, είχαν εμφανίσει δυσκολίες στη συγκέντρωση και στις μαθησιακές τους ικανότητες.

Μάλιστα η δυσκολία στην ανάγνωση ενός χάρτη ή τη συμπλήρωση ενός παζλ αποτελούσαν τα κυριότερα σημάδια για την εμφάνιση της Αλτσχάιμερ.

Βάσει των τελευταίων ευρημάτων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τελικά ο συσχετισμός των προβλημάτων μνήμης με τη νόσο ίσως να είναι λανθασμένος όταν αυτή βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Για το λόγο αυτό, τονίζουν, το εύρος των διαγνωστικών τεστ θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ώστε να μπορούν να ανιχνεύσουν – μεταξύ άλλων – και δυσκολίες στη μάθηση και τη συγκέντρωση.

Προσθέτουν ωστόσο, ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη προκειμένου να καταλάβουν καλύτερα πως θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η πρώιμη διάγνωση της νόσου.

Διαβάστε ακόμα:
Νόσος Αλτσχάιμερ: Εξελίξεις και ελπίδες
http://www.vita.gr/html/ent/456/ent.7456.asp

Nέα δεδομένα για το Aλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.asp

Τα 7 «κλειδιά» για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp