Μπορεί οι νεότερες μέθοδοι κατά του καρκίνου του προστάτη να είναι λιγότερο επεμβατικές από τις παλαιότερες, ωστόσο αυτό δεν τις κάνει αυτομάτως και πιο αποτελεσματικές.

Αυτό είναι το συμπέρασμα αμερικανών επιστημόνων από το Νοσοκομείο «Brigham and Womens» στη Βοστόνη, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν υποβληθεί σε ρομποτική επέμβαση για την απομάκρυνση του καρκινικού όγκου είχαν περισσότερες πιθανότητες ανικανότητας ή στυτικής δυσλειτουργίας, συγκριτικά με όσους είχαν ακολουθήσει τις κλασικές μεθόδους χειρουργικής.

«Ανακαλύψαμε ότι οι άνδρες που ακολουθούν λιγότερο επεμβατικές μεθόδους οδηγούνται συχνότερα σε ανικανότητα ή στυτική δυσλειτουργία», αναφέρει ο δρ. Τζιμ Χου.

Σύμφωνα με τον ειδικό, μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολύ λίγες μελέτες για την αποτελεσματικότητα τόσο των κλασικών μεθόδων χειρουργικής όσο και των νεότερων που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια της ρομποτικής.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν -μεταξύ άλλων- ότι η συχνότητα των προηγμένων τεχνολογικά επεμβάσεων ήταν αυξημένη στον ασιατικό ανδρικό πληθυσμό, ενώ –αντίθετα- οι μαύροι και οι Ισπανοί επέλεγαν τις συμβατικές χειρουργικές τεχνικές.

Διαβάστε ακόμα:
Στην αιχµή της επιστήµης: Θωρακίζοντας την υγεία του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.7822.asp

Στατίνες και προστάτης
http://www.vita.gr/html/ent/808/ent.7808.asp


Πώς θα γίνετε ο προστάτης του… προστάτη σας!
http://www.vita.gr/html/ent/760/ent.4760.asp