Εντυπωσιακά αποτελέσματα είχε η εφαρμογή νέας γονιδιακής θεραπείας αμερικανών και γάλλων επιστημόνων σε πιθήκους μακάκους με συμπτώματα Πάρκινσον.
Τα ελπιδοφόρα ευρήματα έρχονται από τους ειδικούς του Νοσοκομείου Henri–Mondor στο Παρίσι, οι οποίοι εισήγαγαν ταυτόχρονα τρία γονίδια στα νευρικά κύτταρα των ζώων, επιτρέποντας έτσι στα εγκεφαλικά κύτταρα να αυξήσουν την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του οποίου τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα ευθύνονται για τα κινητικά προβλήματα που συνοδεύουν τη νόσο Πάρκινσον.
Λίγο αργότερα, τα επίπεδα της ντοπαμίνης επανήλθαν στο 50% των φυσιολογικών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κίνησης των πιθήκων χωρίς τις παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων. Η ευεργετική δράση της γονιδιακής θεραπείας ήταν εμφανής έως και 44 μήνες μετά.
Στην ουσία, δηλαδή, οι ειδικοί προσέφεραν στα νευρικά κύτταρα -που κανονικά δεν παράγουν ντοπαμίνη- το «μηχανισμό» για την παραγωγή ντοπαμίνης.
Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Μπεχίρ Τζαράγια, από το Τμήμα Νευροχειρουργικής του νοσοκομείου, ξεκαθάρισε ότι, όσον αφορά τους πιθήκους, η θεραπεία αποδείχθηκε ασφαλής ακόμη και 44 μήνες μετά την ολοκλήρωσή της.
Στην παρούσα φάση, όπως δήλωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια κλινική δοκιμή και σε ανθρώπους.
«Μέχρι τώρα, έξι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο έχουν δεχτεί τη θεραπεία χωρίς να εμφανίσουν παρενέργειες. Ωστόσο, η μελέτη ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα», λέει ο δρ. Τζαράγια.
Διαβάστε ακόμα:
Τεχνητό εγκεφαλικό κύτταρο εναντίον Πάρκινσον
http://www.vita.gr/html/ent/886/ent.9886.asp
Πιο κοντά στη θεραπεία του Πάρκινσον
http://www.vita.gr/html/ent/597/ent.5597.asp
Έλληνες στην πρωτοπορία κατά του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/706/ent.5706.asp
Γονιδιακή θεραπεία κατά του Πάρκινσον
Εντυπωσιακά αποτελέσματα είχε η εφαρμογή νέας γονιδιακής θεραπείας αμερικανών και γάλλων επιστημόνων σε πιθήκους μακάκους με συμπτώματα Πάρκινσον.