Ειδικοί φακοί επαφής διορθώνουν τη μυωπία στα παιδιά, απέδειξε αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης SMART στις ΗΠΑ, οι φακοί επαφής θα φοριούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμη και να σταματήσουν την επιδείνωση της μυωπίας στα παιδιά.

Οπως εξηγούν οι αμερικανοί επιστήμονες που διεξήγαγαν την πενταετή μελέτη, ορισμένα προβλήματα όρασης, όπως η μυωπία που ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών, οφείλονται στον παραμορφωμένο βολβό του ματιού.

Οι «έξυπνοι» φακοί επαφής νυκτός, αναφέρουν, λειτουργούν όπως τα ορθοδοντικά σιδεράκια, ασκούν δηλαδή μια ελαφριά πίεση στο βολβό του ματιού βοηθώντας τον να επανακτήσει το φυσιολογικό του σχήμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, μετά από 1 μόλις χρόνο χρήσης των «θαυματουργών» φακών επαφής, τα παιδιά είχαν σταθερά μικρότερη επιδείνωση της όρασης συγκριτικά με εκείνα που φορούσαν κανονικούς φακούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και στα οποία η μυωπία είχε αυξηθεί.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, μέχρι σήμερα οι φακοί επαφής νυκτός απευθύνονταν μόνο σε ενηλίκους, για τους οποίους όμως τα αποτελέσματα ήταν παροδικά καθώς, εάν δεν τους φορούσαν καθημερινά, ο κερατοειδής χιτώνας επανερχόταν σταδιακά στο αρχικό του σχήμα.

Υπογραμμίζουν λοιπόν ότι, ακριβώς επειδή τα παιδιά βρίσκονται στην ανάπτυξη, η αναδιαμόρφωση του παραμορφωμένου βολβού που ευθύνεται για τη μυωπία μπορεί να είναι μόνιμη, σε αντίθεση με τους ενηλίκους. Επιπλέον, επειδή η μυωπία αναπτύσσεται κυρίως κατά την εφηβεία, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να έχει καλύτερα και ενδεχομένως πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στα παιδιά, ώστε να μην επιδεινωθεί η όρασή τους μετά την ενηλικίωσή τους.


Διαβάστε ακόμα:
Φακοί επαφής: Επιλέξτε τους καλύτερους!
http://www.vita.gr/html/ent/328/ent.5328.asp

Φακοί ή επέμβαση για τη μυωπία;
http://www.vita.gr/html/ent/268/ent.1268.asp

Φακοί επαφής. Oδηγίες για ασφαλή… επαφή
http://www.vita.gr/html/ent/195/ent.1195.asp