Το λευκό κρασί προκαλεί βλάβες στο σμάλτο των δοντιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα γερμανικής μελέτης. Το επιστημονικό έντυπο «Nutrition Research» δημοσιεύει έρευνα σύμφωνα με την οποία ορισμένες ποικιλίες λευκών σταφυλιών, όπως το Chardonnay ή το Pinot Grigio, καταστρέφουν γρηγορότερα το σμάλτο των δοντιών από ό,τι οι ποικιλίες κόκκινων σταφυλιών, όπως το Merlot ή το Claret.

Το γεγονός αυτό, εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ στο Μάιντς, οφείλεται στα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οξέων των συγκεκριμένων κρασιών που κυριολεκτικά διαβρώνουν το σμάλτο, αφήνοντας έτσι τα δόντια εκτεθειμένα στη ζέστη ή το κρύο, αλλά και στις τροφές ή τα ροφήματα που αφήνουν λεκέδες.

Στη μελέτη τους οι ειδικοί ανέλυσαν την επίδραση συνολικά 8 ερυθρών και λευκών κρασιών από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία σε δόντια που είχαν αφαιρεθεί από άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 40 έως 65 ετών.

Οι επιστήμονες βύθισαν τα δόντια στα λευκά ή κόκκινα κρασιά για ένα 24ωρο και, στη συνέχεια, μελέτησαν στο μικροσκόπιο τα αποτελέσματα. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα δόντια που είχαν παραμείνει στα λευκά κρασιά παρουσίαζαν μεγαλύτερη φθορά συγκριτικά με εκείνα που είχαν βουτηχτεί στα κόκκινα κρασιά.

«Βάσει της μελέτης, προβλέπουμε ότι η συχνή κατανάλωση λευκού κρασιού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή οδοντική διάβρωση», αναφέρει η δρ. Μπρίτα Βιλλερσχάουζεν, μία από τους ειδικούς της έρευνας.

Τα δόντια που εκτίθενται συχνά στα οξέα του λευκού κρασιού, εξηγούν οι ερευνητές, μπορούν να υποστούν περαιτέρω βλάβες και από το υπερβολικό βούρτσισμα, ενώ η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από τη συχνότητα που πίνει κανείς κάθε γουλιά του κρασιού του.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι ένας απροσδόκητος «σύμμαχος» για την προστασία των δοντιών είναι το ταπεινό τυρί!

«Η παράδοση του να απολαμβάνει κανείς διαφορετικά είδη τυριών είτε ως επιδόρπιο είτε ως συνοδευτικό με το κρασί του, ενδεχομένως να προσφέρει ευεργετική δράση κατά της διάβρωσης των δοντιών, καθώς το τυρί είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ασβέστιο», συμπληρώνουν.

Διαβάστε ακόμα:
Το λευκό κρασί «λεκιάζει» τα δόντια
http://www.vita.gr/html/ent/979/ent.8979.asp

Καλά νέα για το λευκό κρασί, κακά νέα για το πολύ αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/704/ent.7704.asp

Λεύκανση: Χαμογελάστε ελεύθερα!
http://www.vita.gr/html/ent/049/ent.10049.asp