Η χορήγηση ενός νέου, πειραματικού φαρμάκου θα μπορούσε να απαλλάξει τους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες από τις δυσάρεστες παρενέργειές τους, επισημαίνουν αμερικανοί επιστήμονες.

Τα ελπιδοφόρα ευρήματα ανήκουν στους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας. Μέσα από πειράματα σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα, διαπίστωσαν ότι η χημική ένωση του νέου φαρμάκου καθιστά ευάλωτα τα καρκινικά κύτταρα, ενώ προστατεύει τα υγιή από τις επιβλαβείς ακτινοβολίες.

«Κατά τη χορήγηση των συγκεκριμένων ουσιών σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα, παρατηρήσαμε ότι καταφέραμε να προσφέρουμε προστασία τόσο στα ζώα όσο και στα κύτταρα από την έκθεσή τους σε υπερβολικές δόσεις ακτινοβολίας», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Τζεφ Ίσενμπεργκ.

Όπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine», οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι με τη βοήθεια ενός συγκεκριμένου φαρμάκου κατάφεραν να μπλοκάρουν τη μοριακή «είσοδο» του υποδοχέα CD47, κάνοντας έτσι τα πειραματόζωα ανθεκτικά σε βλάβες που οφείλονται στην ακτινοθεραπεία.

Διαπίστωσαν, παράλληλα, ότι μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας αυξανόταν η αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στα ζώα, ώστε μετά την έκθεσή τους στις υψηλές ακτινοβολίες οι όγκοι να συρρικνώνονται έως και 89%.

«Εκπλαγήκαμε από τα αρχικά αποτελέσματα», λένε οι ερευνητές και προσθέτουν: «Επαναλάβαμε τις μελέτες επί πολλά χρόνια σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου».

Μία από τις συνέπειες της ακτινοθεραπείας είναι η τριχόπτωση, αναφέρουν. Με το νέο φάρμακο, όμως, τα ζώα δεν χάνουν τα μαλλιά τους μετά την ακτινοθεραπεία.

Αν το νέο φάρμακο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό και στους ανθρώπους, τότε θα έχει εξαφανιστεί ένα σοβαρό μειονέκτημα με τις ακτινοθεραπείες που χρησιμοποιούνται στους μισούς τουλάχιστον καρκινοπαθείς. Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, απαιτούνται μακροχρόνιες έρευνες και περαιτέρω αναλύσεις.

Διαβάστε ακόμα:
Καρκίνος: ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον καρκίνο του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/409/ent.7409.asp

Ασφαλής η ορμονοθεραπεία;
http://www.vita.gr/html/ent/497/ent.7497.asp