Τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση στο δωμάτιό τους ως αργά τη νύχτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιπτικές διαταραχές, υποστηρίζει αμερικανική μελέτη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο, η υπερβολική έκθεση στο τεχνητό φως της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να μεταβάλει την ψυχική κατάσταση των παιδιών και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης συμπτωμάτων όπως η έλλειψη ενεργητικότητας ή ενθουσιασμού.

Ο συσχετισμός αυτός, κατά τους ειδικούς, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα ποσοστά της κατάθλιψης κατά τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Από πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια που εκτίθονταν συνεχώς σε τεχνητό φωτισμό, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι σύντομα πολύ περισσότερα ζώα ανέπτυξαν συμπτώματα κατάθλιψης συγκριτικά με τα ποντίκια που εκτίθονταν στο φυσικό φως της ημέρας και της νύχτας.

«Τα αυξανόμενα ποσοστά στην εμφάνιση καταθλιπτικών διαταραχών οφείλονται στην αυξημένη χρήση τεχνητού φωτός -όπως αυτό της τηλεόρασης- κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη σύγχρονη κοινωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Νευροεπιστημών και Ψυχολογίας και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, δρ. Ράντι Νέλσον. Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Behavioural Brain Research».

Διαβάστε ακόμα:
Πόσες ώρες τηλεόραση να βλέπει το παιδί μου;
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.3430.asp

Κλείστε …μάτι και TV
http://www.vita.gr/html/ent/347/ent.9347.asp

Η πολλή τηλεόραση προκαλεί κατάθλιψη
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.8452.asp

Τα τηλεριάλιτι μας τρελαίνουν
http://www.vita.gr/html/ent/199/ent.8199.asp